Igor Stravinski

Apollon Musagète / Oedipus rex

  • Balet / operatorijI
  • premiera: 30. 9. 2021, predstava je posvečena 50. obletnici skladateljeve smrti
Nakup vstopnic

METAMORFOZA RESNICE

Ne živim ne v preteklosti ne v prihodnosti. Živim v sedanjosti. Ne vem, kaj bo prinesel jutrišnji dan, poznam le resničnost današnjega. Temu moram služiti in mu služim. (Igor Stravinski, iz Avtobiografije)

Uvodna predstava v sezono 2021/2022 je preplet sodelovanja vseh ansamblov našega gledališča. S tem želijo avtorji izpostaviti izostren glasbeno-scenski kontrast idejne zasnove postavitve.

Izjemni deli ruskega skladatelja Igorja Stravinskega spadata v skladateljevo klasicistično obdobje. Nastali sta eno za drugim, a sta v vsebinskem in kompozicijskem pogledu pravo nasprotje; Stravinskega začutimo kot pravega kompozicijskega kameleona.

Mirno in meditativno pa tudi lahkotno plesno vzdušje baleta Apollon musagète pričara baletni ansambel, ki si odrski prostor deli z večjim godalnim korpusom našega orkestra. Zgodba bogov v velikem operatoriju Oedipus rex nas, brez običajnega odmora, prestavi v milje človeka in odpre vprašanja o njegovem večnem prekletstvu in trpljenju ter usodnosti preroških napovedi. Avtorji so se v idejnem smislu osredotočili predvsem na človekovo ujetost v usodo, ki jo krojijo bogovi. Ne glede na to, kako močno si želi, da bi se odrešil trpljenja, se človek vedno znova ujame v usodno zanko, vse dokler ne doživi notranje katarze in spozna prave resnice. Cocteaujev mojstrski libreto, dramaturško povezan z njegovim delom La machine infernale, nagovarja občinstvo v samem bistvu, v točki, kjer je notranji konflikt protagonistov preslikava tesnobe v trenutku naše sedanjosti. Izjemno stvaritev Stravinskega glasbeno in scensko poustvarjajo orkester, solisti in okrepljen moški zbor.

Marko Hribernik, umetniški direktor opere

 

Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave: 
Aleksandar MarkovićŽeljka Ulčnik RemicIgor GrasselliRoccRenato ZanellaBelinda RadulovićJasmin Šehić

Solisti:
Regina KrižajIulian ErmalaiIrakli Murjikneli k. g., Branko RobinšakAna Dežman k. g., Nuška Drašček RojkoSaša Čano, Peter MartinčičZoran Potočan, Janko Volčanšek k. g., Matej Vovk, Gregor Ravnik k. g.