Igor Stravinski

Apollon Musagète / Oedipus rex

  • Balet / operatorijI
  • premiera: 30. 9. 2021 I
  • datumi predstav
30. september 2021 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Premiera Premiera
1. oktober 2021 18:00 SNG Opera in balet Ljubljana
2. oktober 2021 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana
5. oktober 2021 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana
7. oktober 2021 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana
9. oktober 2021 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana

METAMORFOZA RESNICE

Otvoritvena predstava sezone 2021/2022 bo izvedena v sodelovanju in prepletanju vseh ansamblov našega gledališča, kar je osnova za izostren glasbeno-scenski kontrast idejne zasnove postavitve.

Izjemni deli ruskega skladatelja Igorja Stravinskega spadata v skladateljevo klasicistično obdobje. Nastali sta eno za drugim, a sta v vsebinskem in kompozicijskem pogledu pravo nasprotje; Stravinskega začutimo kot pravega kompozicijskega kameleona.

Mirno in meditativno pa tudi lahkotno plesno vzdušje baleta Apollon Musagète bo pričaral baletni ansambel, ki si bo odrski prostor delil z večjim godalnim korpusom našega orkestra. Zgodba bogov v velikem scenskem oratoriju Oedipus rex nas bo, brez običajnega odmora, prestavila v milje človeka in odprla vprašanja o njegovem večnem prekletstvu in trpljenju ter usodnosti preroških napovedi. Avtorji se bodo v idejnem smislu osredotočili predvsem na človekovo ujetost v usodo, ki jo krojijo bogovi. Ne glede na to, kako močno si želi, da bi se odrešil trpljenja, se človek vedno znova ujame v usodno zanko, vse dokler ne doživi notranje katarze in spozna prave resnice. Cocteaujev mojstrski libreto, ki bo dramaturško povezan z njegovim delom La machine infernale, bo nagovarjal občinstvo v samem bistvu, v točki, kjer je notranji konflikt protagonistov preslikava tesnobe v trenutku naše sedanjosti. Izjemno stvaritev Stravinskega bodo glasbeno in scensko poustvarili orkester, solisti, okrepljen moški zbor in baletni ansambel.