Zoran Potočan

Basist Zoran Potočan, priznani solist SNG Opera in balet Ljubljana, je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Solopetje je študiral pri prof. Ireni Baar na Srednji glasbeni in baletni šoli in pri prof. Evi Novšak Houški na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je končal tudi specializacijo. Izpopolnjeval se je na mednarodnih mojstrskih tečajih (I. Cotrubas, M. Lipovšek, A. Burgstaller, K. Widmer, L. Spitzer) in v Mednarodnem opernem studiu v Zürichu (IOS). Leta 2019 je doktoriral na FF v Ljubljani s temo: Estetska zaznava pevskega glasu v razmerju do akustičnih pogojev.

Že v času študija je posnel štiri zgoščenke iz cikla Slovenska glasbena dediščina. Leta 1993 je v SNG Opera in balet Ljubljana debitiral kot Pater v Verdijevem Don Carlosu, leta 2000 pa je postal solist. Med drugimi je pel naslednje vloge: don Geronimo (Tajni zakon), don Bartolo (Figarova svatba), Masetto (Don Giovanni), Wagner (Faust), Sarastro (Papageno igra na čarobno piščal), Harlekin (Zvedave ženske), Martino (Prilika dela tatu), Veliki duhoven (Nabucco), don Pasquale (Don Pasquale), Bertrand (Jolanta), Pierre Fleville (Andrea Chénier), Frank (Netopir), Luka (Medved), Farfarello (Zaljubljen v tri oranže), doktor Grenvil (La traviata), Zuniga (Carmen), Benoit (La bohème), Skula (Knez Igor), Duhovnik ( Ljubezen kapital), Krčmar (Gorenjski slavček), Bartolo (Seviljski brivec), Dikoj (Katja Kabanova), Don Magnifico (Pepelka), Wurm (Luisa Miller), Dulcamara (Ljubezenski napoj) … V sezoni 1997/98 je nastopil na odru Opere v Zürichu (Opernhaus Zürich).

Posveča se tudi pedagoškemu delu. Kot koncertni pevec je sodeloval z različnimi orkestri in zbori tako doma kot v tujini.

Aktualizacija: marec 2021