Peter Martinčič

Peter Martinčič je operni in koncertni solist – basist. Od leta 2011 je stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana in od leta 2021 prvak gledališča.

Solopetje je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral s posebno pohvalo (diploma summa cum laude). Dodatno se je izpopolnjeval pri mednarodno priznanih profesorjih, med njimi so Harald Stamm, Alfred Burgstaller, Bernarda Fink in Helena Lazarska. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter niz nagrad in priznanj na domačih in tujih pevskih tekmovanjih.

Kot solist je sodeloval z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri pod taktirko mednarodno priznanih domačih in tujih dirigentov, kot so Valerio Galli, Lu Jia, Jérémie Rhorer, Ayrton Desimpelaere, Marco Guidarini, David Švec, Emmanuel Villaume, Marcin Nałęcz-Niesiołowski, Roberto Gianola, Anja Bihlmaier, Gianluca Martinenghi, Oliver Gilmour, Aleksandar Marković, Uroš Lajovic, Igor Švara, Loris Voltolini, Marko Hribernik, Simon Krečič, Simon Dvoršak in drugi.

Sodeloval je pri opernih produkcijah v Nemčiji, Italiji, Franciji, na Poljskem, Norveškem in Hrvaškem. Interpretiral je že več kot 40 opernih vlog. Med večjimi so Mefistofele (Mefistofele, Boito), Mefisto (Faust, Gounod), Zaccaria (Nabucco), Sparafucile (Rigoletto), Banquo (Macbeth), grof Walter (Luisa Miller), Ferrando (Trubadur), Lodovico (Otello), Tom (Ples v maskah), Sarastro (Čarobna piščal), Leporello (Don Giovanni), Figaro (Figarova svatba), Don Alfonso (Così fan tutte), Alidoro (Pepelka), Gremin (Evgenij Onjegin), Lindorf, Coppelius, Dappertutto, dr. Mirakel (Hoffmannove pripovedke), Mustafà (Italijanka v Alžiru), Basilio (Seviljski brivec), Escamillo (Carmen), Kecal (Prodana nevesta), Capellio (Capuleti in Montegi), Daland (Leteči Holandec), Kreon, Terezijas (Kralj Ojdip), Štrukelj, krčmar (Gorenjski slavček), La Haine, L'Ombre d'Ardan Canil (Amadis de Gaule, Bach), Petruccio (Črne maske), kralj, glavni rokovnjač (Pastir).

Z naslovno in njegovo najljubšo vlogo Mefistofela iz Boitove istoimenske opere je z velikim uspehom gostoval v italijanskem gledališču Teatro Lirico v Cagliariju. Z Mefistom iz Gounodove opere Faust pa je gostoval v Vroclavski operi (Poljska), na festivalu v Trondheimu (Norveška), v SNG Maribor in HNK Zagreb, nazadnje pa jo je interpretiral še v SNG Opera in balet Ljubljana. V letošnji sezoni je gostoval tudi v francoskem Toulonu z vlogo Sparafucileja iz Verdijeve opere Rigoletto.