Peter Martinčič

Basist Peter Martinčič je začel študirati petje v Ljubljani pri prof. Editi Garčevič - Koželj in prof. Marjanu Trčku, študij pa nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu, kjer je tudi s posebno pohvalo diplomiral. Od leta 2011 je stalni član ansambla, od leta 2015 priznani operni solist, z januarjem 2021 pa je postal prvak SNG Opera in balet Ljubljana.

Na pevskih tekmovanjih je pridobil več priznanj; na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG leta 2004 je prejel zlato plaketo, leta 2010 pa v najvišji kategoriji zlato plaketo in prvo nagrado. Na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev Ondina Otta 2010 je bil finalist tekmovanja. V letu 2011 je na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne pesmi in nagrado Festivala v Krakovu.

V sezoni 2011/12 je gostoval v Franciji v Kraljevi Operi (Versailles) in pariški Operi Comique v baročni operi J. C. Bacha Amadis de Gaule. Leta 2013 je gostoval na Poletnem festivalu v Dubrovniku v Mozartovi operi Cosi fan tutte v vlogi Don Alfonsa. V letu 2015 je nastopil na festivalu v Regensburgu v Nemčiji v vlogi Collina v Puccinijevi operi La bohème. Gostoval je v Mestni operi v Vroclavu na Poljskem z vlogo Ferranda v operi G. Verdija Trubadur.

Interpretiral je naslednje operne vloge: Figaro (Figarova svatba), Sarastro (Čarobna piščal), Don Alfonso (Cosi fan tutte), Zaharija, Veliki svečenik (Nabucco), Sparafucile (Rigoletto), Colline (La bohème), Daland (Leteči Holandec), Don Basilio (Seviljski brivec), Escamillo, Zuniga (Carmen), Lodovico (Otello), Tom (Ples v maskah), Štrukelj, Krčmar (Gorenjski slavček), La Haine, L'Ombre d'Ardan Camil (Amadis de Gaule), Petruccio (Črne maske), Kralj, Glavni rokovnjač (Pastir).

Aktualizacija: oktober 2017