Matej Vovk

Matej Vovk se je rodil v Novi Gorici. Svojo glasbeno pot je začel kot učenec solopetja pri prof. Rajku Koritniku in nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Marku Bajuku in prof. Mateji Arnež-Volčanšek. Študij je sklenil v razredu prof. Janka Volčanška. Diplomiral je v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri prof. Vitomirju Marofu in prof. Lojzki Žardin. Udeležil se je solopevskih seminarjev, izpopolnjeval se je v belgijski poletni šoli Opera plus. Na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije je leta 2004 prejel prvo nagrado.

Od leta 2002 je zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, od leta 2006 je stalni član solističnega ansambla, kjer je uspešno poustvaril več tenorskih vlog. Debitiral je z vlogo Ministra v Tochovi operi Princeska na zrnu graha, nato je nastopal še kot don Eusebio (Prilika dela tatu), Giuseppe in Gaston (La traviata), Abdallo (Nabucco), dr. Blind in Alfred (Netopir), Leander (Zvedave ženske), Spoletta (Tosca), Harlekin (Atlantski cesar), Incredibile (Andrea Chenier), Izvrševalec (Brata), Albazar (Turek v Italiji), St. Brioche in Camille (Vesela vdova), Mojster ceremoniar (Zaljubljen v tri oranže), Rodrigo (Don Kihot), Parpignol (La bohème), Fiorello in Poveljnik straže (Seviljski brivec), Dancairo (Carmen), Prižigalec luči (Manon Lescaut), Ovlur in Jeroška (Knez Igor), Požigalec (Renske nimfe), Mengon (Apotekar), Philip (Gledališki direktor), Franjo in Rajdelj (Gorenjski slavček), Mateo Borsa (Rigoletto), Rodrigo (Otello), Mornar (Dido in Enej), Aristej in Pluton (Orfej v peklu), Kudrjaš (Katja Kabanova), Don Curcio (Figarova svatba), Goro (Madama Butterfly), Malcolm (Macbeth), Spalanzani in Nathanel (Hoffmannove pripovedke), Janko (Prodana nevesta).

Kot koncertni pevec je nastopal z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov (Vjekoslav Šutej, Milivoj Šurbek, Andrej Zuna, Simon Krečič, Urša Lah, dr. Mirko Cuderman …). Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Komornim zborom RTV Slovenija, z Orkestrom Slovenske vojske, Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič, s Slovenskim komornim zborom, s katerim je kot solist posnel vrsto skladb v okviru izdaje zgoščenk Slovenska zborovska glasba. Večkrat je nastopil na Gostičevih dnevih v Domžalah, na koncertih pod okriljem Imago Slovenije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija kot Pilat v Pasijonu po Janezu skladatelja Damijana Močnika.

Posodobljeno: marec 2019