Rocc

Rocc (rojen leta 1979 v Ljubljani kot Rok Rappl) je po maturi na Gimnaziji Bežigrad študiral operno režijo na Janáčkovi akademiji glasbenih in gledaliških umetnosti v Brnu na Češkem (1998-2003) in tako postal prvi diplomirani operni režiser v Sloveniji. Podiplomski študij scenografije je opravljal na visokih šolah za oblikovanje in umetnost v Zürichu in v Offenbachu na Majni v Nemčiji (2003-2006). V času študija je bil Zoisov štipendist, štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, prejel je tudi podporo ZRC SAZU. Psevdonim Rocc je spomin na Marijo Mrázkovo, njegovo profesorico igre in učiteljico življenja.

Kot režiser in scenski oblikovalec je uprizoril več kot petdeset opernih predstav v opernih gledališčih v Ljubljani, Pragi, Brnu, Ostravi, Rigi, Vroclavu, v Operi Bergen na Norveškem ter drugod. Njegovi projekti so bili predstavljeni na mnogih mednarodnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Janáčkov festival v Brnu, Moravska jesen v Brnu, Operni festival v Pragi, Praški kvadrienale, Varšavska jesen (festival sodobne glasbe), Festival duhovne glasbe v Pordenonu, ISCM svetovni glasbeni dnevi in Mednarodni festival Bergen. Rocc ima poseben odnos do sodobne glasbeno-gledališke ustvarjalnosti, aktiven je na področju alternativnih uprizoritvenih in instalacijskih umetnosti, novih medijev in site-specific projektov. Je ustanovitelj in umetniški vodja skupine opera povera, ki je usmerjena v sodobno operno estetiko.

V sezoni 2007/2008 je deloval kot operni dramaturg in asistent režije v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, v sezoni 2008/2009 pa najprej kot namestnik umetniškega vodje in dramaturg Opere Narodnega gledališča v Brnu, v letih 2009‒2011 pa kot njen umetniški direktor in član programskega sveta mednarodnega Janáčkovega festivala v Brnu. V letih 2011-2013 je bil umetniški direktor Državne opere v Pragi, ki se je januarja 2012 združila s praško Opero Narodnega gledališča. V letih 2013–2019 je bil umetniški vodja opere SNG Opera in balet Ljubljana.

Leta 2018 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela, najvišji umetniški naslov Univerze v Ljubljani. Deluje kot docent za operno igro na ljubljanski Akademiji za glasbo in kot član strokovnih žirij na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

V ljubljanski Operi je Rocc uprizoril Tochovo Princesko na zrnu graha (2003), Haydnovega Apotekarja (2009, v sodelovanju z Ljubljanskim gradom), Šavlijevega Pastirja (2010, v sodelovanju s Cankarjevim domom, krstna izvedba), Deseto hčer Milka Lazarja (2015, krstna izvedba), Fridovo monoopero Dnevnik Ane Frank (2015, v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, odprtje Odra –3), Beethovnovega Fidelia (2017, v sodelovanju z vroclavskim opernim gledališčem), kodo L Milka Lazarja (2019, krstna izvedba) in Apollon Musagète/Oedipus rex Igorja Stravinskega.