Regina Križaj

Regina Križaj je slovenska balerina, rojena v Zürichu. Leta 1988 je diplomirala v razredu prof. Magde Vrhovec Dedović na baletni šoli v Ljubljani in takoj prejela angažma v ljubljanskem baletu. Prvo priložnost kot solistka je dobila leta 1994, ko je plesala Dulcinejo v Don Kihotu. Leta 1995 se je pod mentorstvom ge. Lidije Sotlar udeležila mednarodnega baletnega tekmovanja v Helsinkih in se je v močni konkurenci prebila v polfinale.

Sledile so številne vloge v klasičnih in modernih baletih: Pirovi plesi (Himera), Tango (balet J. Lopeza), George Gershwin, II. slovenska baletna simfonija, Ana Karenina (Kitty), Coppélia na Montmartru (Svanhilda), Trnuljčica (Dobra vila in Aurora), Ognjena ptica (Lepa carična), Ukročena trmoglavka (Bianca), Zelena miza (Partizanka), Giselle (Myrtha), Labodje jezero (Odette, Odilie), Nori malar (Marija Filipescu), Navihanka (Lisa), Ta ljubezen …, Hrestač – Božična zgodba (Klara), Pokrajina misli, Privlačnost nasprotij, Pepelka (Dobra vila), Serenade, Veronika se odloči, Arhitektura tišine, Mozart vs. Schumann, Don Kihot (Dulcineja), Yin & Yang (She is missing ...), Tango za Rahmaninova – Rapsodija, Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu (Ana Jelovšek), Bajadera (Nikija), Giselle Davida Dawsona (Mirta), baletni večeri Pod zvezdami (Čudoviti svet … je lahko), Vidnonevidno (Miniature), Klasika in tango (Umirajoči labod), Stravinski (Otroci z roba resničnosti), Coppélia (Madam), Trnuljčica (Lilac, dobra vila), Tristan in Izolda (Brangaene), Meso srca/Kaktusi, Doktor Živago (Amelie).

Od leta 2005 je prvakinja baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Za vlogi Odette in Odilie (Labodje jezero) je leta 2002 prejela nagrado Lidije Wisiak, za svoje umetniško delo pa tudi Župančičevo nagrado ter za baletni opus v zadnjih dveh letih, še zlasti za predstave Klasika in tango, Zlitje stoletij in Bajadera, leta 2013 nagrado Prešernovega sklada.

Od leta 2015 deluje kot mentorica praktičnega pouka na Višji baletni šoli v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

V sezoni 2016/2017 bo nastopila v predstavah Romeo in Julija, Meso srca/Kaktusi, Doktor Živago in Labodje jezero.

Aktualizacija: januar 2017