Čestitamo našim jubilantom …

V gledališču se radi spomnimo jubilejev naših umetnikov, brez katerih umetnost in kultura osrednjega glasbeno-plesnega gledališča ne bi cvetela.
Maestro Loris Voltolini praznuje 25 let svoje poklicne poti, čeprav je bil pri nas kot stalni gost angažiran že od leta 1990. Njegov repertoar obsega več kot šestdeset opernih in baletnih del, koncertni pa mnoge oratorije, simfonije ter številna druga dela za orkester. Kot izjemnega muzikalnega dirigenta ga poznajo po vsej zahodni Evropi, Južni Koreji in na Japonskem.
Med opernimi solisti v pomladnem času svoj jubilej praznujejo trije. Prvi je baritonist, prvak Robert Vrčon, ki je svojo poklicno pot v tem gledališču začel leta 1996. V tem času je poustvaril več zahtevnih baritonskih vlog, v zadnjem obdobju Johaanana v operi Saloma, Escamilla v Carmen, kot oče je prepričljivo nastopil v operi Lepotica in zver, občinstvo pa je zabaval tudi kot Jupiter v Orfeju v peklu. Z svoje minulo delo je leta 2008 prejel strokovno nagrado Sama Smerkolja.
Sopranistka Urška Breznik je solistka pri nas od leta 2001, pred devetimi leti je postala priznana operna solistka. Za izjemen glasbeni talent je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, bila pa je tudi štipendistka Wagnerjevega društva. Spomnimo se je kot očarljivo Micaelo v Carmen, Rozino v Seviljskem brivcu, Minko v Gorenjskem slavčku, blestela pa je tudi kot Katja v Janačkovi operi Katja Kabanova, s katero smo gostovali v francoskem Rennesu.
Basist mlajše generacije Peter Martinčič, ki je leta 2015 postal priznani operni pevec, je kot stalni član opernega ansambla svojo profesionalno pot v našem gledališču začel pred desetimi leti. Poustvaril je že več zahtevnih vlog in kot mladi perspektivni glasbenik gostoval v velikih evropskih gledališčih, nazadnje v Mestni operi v Vroclavu na Poljskem z vlogo Ferranda v Verdijevi operi Trubadur.
Violončelist Damir Hamidulin se je kot glasbenik v orkestru pri nas zaposlil pred točno tridesetimi leti. V orkestru je zaposlen kot solo violončelist in je vodja sekcije.
Vsem jubilantom za umetniško poklicno pot iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za vso minulo delo, v prihodnje pa jim želimo še veliko zadovoljstva in ustvarjalne energije.