Urška Breznik

Sopranistka Urška Breznik je solistka SNG Opera in balet Ljubljana od leta 2001 in od leta 2011 priznana operna solistka. Pevsko izobraževanje je začela na Visoki šoli za glasbo in izrazno umetnost v Gradcu, študij in specializacijo pa nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Med študijem je debitirala z vlogo Adine v Ljubezenskem napoju G. Donizettija. Na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev Ondina Otta je leta 2000 zasedla drugo mesto. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, bila pa je tudi štipendistka Wagnerjevega društva. Podiplomski študij je sklenila z vlogo Nedde (Glumači) v SNG Opera in balet Ljubljana. Nastopila je še kot Norina (Don Pasquale), Kraljica noči (Papageno igra na čarobno piščal), Hana (Vesela vdova), Luiza Miller (Luiza Miller), Anica (Ekvinokcij), Rozalinda (Netopir), Kolombina (Zvedave ženske), Tereza (Tejrezijeve dojke), Armgard (Renske nimfe), princesa Ninetta (Zaljubljen v tri oranže), Musetta (La bohème), Pedro (Don Kihot), Silva Varescu (Kneginja čardaša), Micaela (Carmen), Grilletta (Apotekar), Rozina (Seviljski brivec), sopranska vloga v baletnem večeru Stravinski (Svatba), Minka (Gorenjski slavček), sestra (Deseta hči), Minerva (Orfej v peklu), Desdemona (Otello), Katja (Katja Kabanova).

Uveljavlja se tudi kot koncertna pevka in sodeluje s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in še z mnogimi drugimi.

Aktualizacija: januar 2017