Yair Samet

Dirigent Yair Samet je rojen v Jeruzalemu, kjer je na Rubinovi akademiji, visoki šoli za glasbo in umetnost, študiral klavir in fagot. Kot najmlajšega študenta te ustanove so povabili, da se pridruži oddelku za dirigiranje pod vodstvom mednarodno priznanega skladatelja Marka Kopytmana.

V času dodiplomskega in podiplomskega študija je bil Yair Samet trikrat štipendist ameriško-izraelske kulturne fundacije. Na univerzi v Tel Avivu je študiral muzikologijo in orkestrsko dirigiranje.

Poklicno pot je začel z dirigentskim debutom: v svojih zgodnjih dvajsetih letih je dirigiral orkestru Rishon Le Zion – privilegij, ki ga je imel kot finalist izraelskega mednarodnega dirigentskega mojstrskega tečaja pod vodstvom maestra Noama Sheriffa.

Yair Samet je dirigiral znamenitemu orkestru Sinfonia Varsovia na turneji po Nemčiji, vodil Beograjski filharmonični orkester v Srbiji, Saarlandski državni orkester v Saarbrücknu, Simfonični orkester iz Gvangdžova na Kitajskem in Sarajevski filharmonični orkester v Bosni. Yair Samet je tudi gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra Univerze v Santa Cruzu, Kalifornija.

Leta 1994 je Yair Samet postal prvi asistent dirigent Simfoničnega orkestra San Jose. Pozneje je bil imenovan za glasbenega vodjo in dirigenta Mladinskega simfoničnega orkestra San Jose, s katerim je gostoval po Evropi in Aziji.