Dominik Steklasa

Dirigent Dominik Steklasa je znan po jasni in ekspresivni tehniki ter svežih glasbenih idejah.
Izobrazbo orkestrskega dirigenta (prof. Marko Letonja, prof. Simon Dvoršak) in skladatelja (prof. Pavel Mihelčič) je pridobil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po končanem študiju na akademiji se je izpopolnjeval na različnih mojstrskih tečajih, za najpomembnejše na svoji dirigentski poti pa šteje povabilo svetovno znanega dirigentskega pedagoga Maestra Ennia Nicotre na študij dirigentske tehnike po metodi legendarnega ruskega dirigentskega pedagoga Ilye Musina.
Dominik se je nazadnje kot dirigent predstavil slovenski publiki decembra 2021 na 28. managerskem koncertu – donatorska prireditev za nadarjene glasbenike pod okriljem Ustanove Klasika skupaj s svojo sestro, sopranistko Jerico Steklasa ter Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.
Do sedaj je sodeloval in dirigiral z različnimi orkestri, med njimi: Simfonični orkester RTV Slovenija, Fort Wayne filharmonični orkester (ZDA), Simfonični orkester Nevsky (Rusija), Opera in Rome simfonični orkester (Italija), Orkester Magna Grecia (Italija), Dubrovnik simfonični orkester (Hrvaška), Berlin Sinfonietta (Nemčija). Redno sodeluje tudi s SNG Opera in balet Ljubljana kot asistent dirigent.
Steklasa je leta 2015 dirigiral odmeven študentski koncert na ISCM Svetovnih glasbenih dneh 2015 v Slovenski filharmoniji s sodobnim programom, ki je vseboval tudi njegovo kompozicijo 576 MP (thy). Kasneje je to kompozicijo posnel s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenije za International Rostrum of Composers 2016 - njegova skladba je zastopala Slovenijo v kategoriji ''Mladi skladatelji''.