Zvezdana Novaković

Zvezdana Novaković je mlada umetnica, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu in drugih glasbenih in performativnih zvrsteh.

V avstrijskem Gradcu je končala diplomski študij jazz petja pri prof. Dena DeRose, v Mariboru diplomirala iz glasbene pedagogike, v bolgarskem Plovdivu pa je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur. Pravkar je začela nov magistrski študij v švedskem Gothenburgu, smer kompozicija in nordijsko petje. Od leta 2012 se uči harfo pri mentorici Tini Žerdin.

Leta 2011 je prejela prestižno Grand Prix nagrado v poljskem Vroclavu na tekmovanju PPA »Igralska interpretacija skladbe«, dve leti pozneje pa drugo mesto med profesionalnimi pevci v bolgarskem Karnobatu na tekmovanju folklornih pevcev.

Je performerka in svobodna umetnica, ki piše glasbo za gledališke in lutkovne predstave. V predstavah in performansih sodeluje z Jernejem Lorencijem, s Karmino Šilec, Svetlano Makarovič, skupino Laibach, z Vaskom Atanasovskim in drugimi. Deluje kot gost v slovenskih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor.

Je ustanoviteljica in avtorica mnogih domačih in mednarodnih glasbenih zasedb, kot so vokalna zasedba Slovena Voices (Bolgarija), Bosa (Brazilija), The Voice of the Strings (Švedska), Vellamo & Faronika (Finska), Posedkanje in Trubadurke.