Vid Ušeničnik

Vid Ušeničnik je bil rojen 1991 v Kranju. Klavir je začel igrati pri petih letih. V osmih letih šolanja pri mag. Jasni Kalan je prejel 3. nagrado in zlato plaketo na državnem Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG). Že med študijem klavirja je pričel z učenjem tolkal v Glasbeni šoli Kranj pri prof. Andražu Poljancu. Na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je bil dijak prof. Jerneja Šurbka. Maturiral je tudi na Gimnaziji Škofja Loka in se nato vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani k prof. Borisu Šurbku, kjer je v šolskem letu 2015/16 diplomiral. Je prejemnik 1. nagrade in zlate plakete na mednarodnem tekmovanju v Trevisu v Italiji (2012), 1. nagrade in zlate plakete na tekmovanju TEMSIG (2012 in 2014), prejemnik Yamahine štipendije (2013) in prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2013. Za leto 2013/14 je bil izbran za predstavnika Slovenije v mednarodnem orkestru EU.

Od začetka študija na Akademiji za glasbo se je hkrati šolal tudi na Konzervatoriju za glasbo, kjer se je učil jazz bobne pri prof. Janezu Gabriču. V letih 2014 in 2016 je v jazz disciplini na tekmovanju TEMSIG prejel 1.nagrado in zlato plaketo kot solist in v jazz triu Škofic. Izobraževal se je tudi v tujini, natančneje v Ameriki, kjer je imel učne ure z največjimi imeni bobnarskega sveta – Dave Weckl, Chris Coleman, Virgil Donati in Dave DiCenso.

Sodeluje z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big bandom RTV Slovenija, Orkestrom in Big bandom Slovenske vojske, Big bandom Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, SFK Orkestra Celovec, SNG Opera in balet Maribor, Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj in Austrian Mahler Orchestra, s katerim vsako leto hodi na turneje po vsem svetu. Prav tako deluje z različnimi priznanimi domačimi in tujimi umetniki, kot so Bojan Gorišek, Milko Lazar, Nebojša Jovan Živković, Nuška Drašček, Iva Stanič, Vita Mavrič, Maja Keuc, Lazaro Amed Hierrezuelo, Vladko Stefanovski in drugi.

Vid navdušuje kot solist na marimbi - izvedel je solistične koncerte z orkestrom Slovenske vojske, Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo, Godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije. Kot solist je sodeloval z Glasbeno mladino ljubljansko in je član različnih glasbenih zasedb, ki nastopajo tako v Sloveniji kot v tujini. Poučuje tudi predmet tolkala na glasbenih šolah v Kočevju in Kranju.

Vid velja za enega najbolj vsestranskih tolkalistov, saj uspešno združuje različne glasbene stile (od klasike do zabavne glasbe) na zelo različnih inštrumentih.