Urška Arlič Gololičič

Urška Arlič Gololičič je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala v razredu prof. Irene Baar, podiplomski specialistični študij pa zaključila v razredu prof. Vlatke Oršanić. Leta 2010 je debitirala v vlogi Micaele (Carmen) v opernem gledališče v Lublinu na Poljskem.

Udeležila se je mojstrskih tečajev pri profesorjih: Soni Ghazarian, Krisztini Laki, Heleni Lazarski, Marjani Lipovšek. Leta 2005 je prejela študentsko Prešernovo nagrado, prejela je tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Italiji (2005 in 2006), posebno nagrado nov Puccinijev glas Slovenije na mednarodnem tekmovanju Ondina Otta v Mariboru 2008 ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem 2009.

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana je prvič nastopila leta 2011, in sicer v vlogi Belinde v Purcellovi operi Dido in Enej.

Leta 2013 je postala solistka, od leta 2019 pa je priznana solistka SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopila v naslednjih vlogah: Violetta (La traviata), Minka (Gorenjski slavček), Adela (Netopir), Amore (Orfej in Evridika) Micaela (Carmen), Deseta hči (Deseta hči), Mimi (La bohème), Evridika (Orfej v peklu), Suzana (Figarova svatba), Gilda (Rigoletto), Marcelina (Fidelio), dona Ana (Don Giovanni), Antonija (Hoffmannove pripovedke), Arhetip (koda L), Lucija (Lucija Lammermoorska).

Na gostovanjih v opernih gledališčih na Nizozemskem, v Ženevi, Bayreuthu, SNG Maribor, Lublinu, Krakovu, HNK na Reki je poustvarila operne vloge: Violetta (La traviata), Undine (Undine), Pamina (Čarobna piščal), Hagith (Hagith), Lauretta (Gianni Schicchi), Musetta (La bohème).

Redno nastopa tudi na koncertnih odrih. Sodelovala je s priznanimi dirigenti ter nastopila z orkestri Krakovske filharmonije, Poljskega narodnega radia in Slovenske filharmonije. Pela je solistične parte v vokalno-instrumentalnih delih, med njimi v Händlovem Mesiji, Mahlerjevih simfonijah št. 2, 4 in 8, v Mozartovem in Schnittkejevem Rekviemu, Pergolesijevi in Rossinijevi Stabat Mater, Wolfovi Christnacht, Simfoniji št. 3 Gôreckega …

Posodobljeno: september 2019