Shay Bloch

Izraelska mezzosopranistka Shay Bloch je v Izraelski operi med številnimi vlogami interpretirala Nikolaja v Offenbachovih Hoffmannovih pripovedkah, Suzuki v Puccinijevi Madami Butterfly, Olgo v Evgeniju Onjeginu Čajkovskega, Feneno in Floro v Verdijevih Nabuccu in Traviati, Mercedes v Bizetovi Carmen in Madame Floro v Menottijevem Mediju (The Medium).
Mednarodno kariero je začela graditi v gledališču Teatro comunale Pavarotti-Freni v Modeni, kjer se je občinstvu prvič predstavila z vlogo Zite v Puccinijevi operi Gianni Schicchi; v sofijski Operi z vlogo Fenene v Verdijevem Nabuccu; v Lombardijskem simfoničnem in opernem združenju (Associazione Sinfonico Lirica Lombarda), Aroni in Bergamu z vlogo Amneris v Verdijevi Aidi.
Nastopila je tudi z vlogo Marte v Gounodovem Faustu, grofice di Coigny v Giordanovi operi Andrea Chénier, Alise v Luciji Lammermoorski, gospodične Dangeville v Cilejevi operi Adriana Lecouvreur in Pantalis v Boitovem Mefistu v produkcijah opernih gledališč v Modeni, Piacenzi, Reggiu Emilia, Ravenni, Riminiju in Parmi.
Septembra 2019 je nastopila na slavnostnem koncertu v Narodnem akademskem gledališču opere in baleta v Odesi, oktobra 2021 pa na svečanem koncertu v spomin na Mirello Freni v gledališču Teatro Comunale Pavarotti-Freni v Modeni.

Interpretirala je tudi solistični vlogi v Mozartovem Rekviemu ter Rossinijevi Mali slavnostni maši na festivalu Abu Gosh. Preizkusila se je v altovskem partu v Beethovnovi Deveti simfoniji v izvedbi Izraelskega simfoničnega orkestra v Rishon LeZionu, z Jeruzalemskim uličnim orkestrom (Jerusalem Street Orchestra) pa se je predstavila v vlogi Madame Flore (Babe) i Menottijevem Mediju. Z raznolikim repertoarjem se je domačemu občinstvu predstavila tudi na številnih koncertih, ki jih je izvedla po vsej domovini z Izraelskim filharmoničnim orkestrom, Izraelskim simfoničnim orkestrom v Rishon LeZionu, Novim hajfskim simfoničnim orkestrom in Jeruzalemskim simfoničnim orkestrom. Kot solistka je nastopila z mnogimi zvenečimi dirigentskimi imeni, kot so: Daniel Oren, Dan Ettinger, Stefano Ranzani, Daniele Callegari, Frédéric Chaslin, Omer Meir Wellber in Nir Kabaretti.

Je nekdanja članica Opernega studia Meitar v Izraelski operi, kjer je izvajala operni repertoar ob orkestrski in klavirski spremljavi. Med vlogami, ki jih je interpretirala v okviru opernega studia velja izpostaviti vlogo Charlotte v Messenetovem Wertherju, princese v Puccinijevi Sestri Angeliki, Madame Flore (Babe) v Menottijevem Mediju in čarodejke v Purcellovi operi Didona in Enej.
S serijo koncertov je gostovala tudi v Južni Koreji.

Leta 2016 je kot udeleženka izpopolnjevalnega tečaja v gledališču Teatro Comunale Pavarotti-Freni v Modeni prejela častno štipendijo za izobraževanje pri Mirelli Freni, študij pri njej je nadaljevala tudi zatem. Leta 2015 je bila finalistka Mednarodnega tekmovanja opernih pevcev G.B. Rubini (Concorso internazionale di canto lirico G.B. Rubini).
Diplomantka Glasbene šole Buchmanna-Mehte je tudi prejemnica vrste prestižnih štipendij Ameriško-izraelske kulturne ustanove (AICF), Fay Harbour, Baser, Eli Leon ter štipendije Mednarodnega inštituta za vokalno umetnost.