Sabina Gruden

Mezzosopranistka Sabina Gruden je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri mag. art. Barbari Jernejčič Fürst.

Kot solistka je sodelovala pri izvedbah del: Missa in tempori belli (J. Haydn, dirigent Aleš Makovac), Petite messe solennelle (G. Rossini, dirigentka Romana Rek), Stabat Mater (G. B. Pergolesi, dirigenti Anass Ismat, Peter Gojkošek, Janja Dragan Gombač), Johannes Passion (J. S. Bach, dirigent Marko Vatovec), Te Deum (A. Bruckner, dirigent Damijan Močnik).

Pela je v operah: Čarobna piščal v vlogi Tretje dame (W. A. Mozart, dirigent Simon Dvoršak), Pod svobodnim soncem v vlogi Teodore (Tom Kobe, dirigent Aleš Makovac), Ukročena trmoglavka v vlogi Mrs. Grose (Benjamin Britten, dirigent Simon Dvoršak), Lenora v naslovni vlogi (Tom Kobe) in nastopila kot Ana Pavlovna v koncertni izvedbi svetovne premiere opere Vojna in mir Larryja Coryella (dirigent Simon Dvoršak) s ponovitvami v Zagrebu ter z Moskovskimi filharmoniki v Kalugi, Rusija (dirigent Sergej Tararin).

V SNG Opera in balet Ljubljana je nastopila v vlogi Čarovnice v operi Petra Šavlija Pastir (dirigent Igor Švara), v mini operi Padli Dominika Steklase (dirigent Dominik Steklasa) in v vlogi Tretje prikazni v Verdijevem Macbethu. V sezonah 2018/2019 in 2019/2020 poje v opernem zboru SNG Opera in balet Ljubljana.

2014 je na mednarodnem tekmovanju Bruna Špiler v Črni gori prejela zlato priznanje, maja 2016 pa prvo nagrado in laureat na mednarodnem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku. Podelili so ji tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju v akademskem letu 2016/17.

Junija 2016 je kot solistka nastopila v okviru koncertnega abonmaja z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana (dirigent Uroš Lajovic) ter z orkestrom HNK Osijek (dirigent Filip Pavišić) na koncertu Lipanjska operna noć v Osijeku in Vinkovcih, decembra 2018 na Božično-novoletnem koncertu s Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik. Kot koncertna pevka se je predstavila na solističnem recitalu Akademije za glasbo Ljubljana, na mednarodnem seminarju za skladatelje z izvedbo Madrigalov dell'Estate skladatelja Stephena McNeffa, s komorno izvedbo kantate Možda spava Rajka Maksimovića v okviru koncertov Marina Horak in prijatelji, v Slovenski filharmoniji na koncertnem ciklu Mladi mladim ter na koncertnem ciklu Samospevanje – Premišljevanja ob 80-letnici Alojza Ajdiča.

Avgusta 2018 se je udeležila mednarodnega festivala za mlade operne pevce na Kitajskem iSing! Festival, ki so ga sklenili septembra s predstavami iSing! Story v Sužouju, Šanghaju in Pekingu (dirigent Dane Lam, režiser Daniel Pelzig, Suzhou Symphony Orchestra).

Poleg opere ji je v veliko veselje izvajanje kabaretnih pesmi, ki ji predstavljajo vez med zabavnejšo in resnejšo glasbo.