Mirjam Kalin

Mirjam Kalin, prvakinja SNG Opera in balet Ljubljana, se je po končani pedagoški gimnaziji posvetila študiju solopetja pri slovenski primadoni Zlati Ognjanović. Med študijem je redno sodelovala z različnimi zbori in dobila tudi prve solistične priložnosti.

Leta 1994 je po uspešno opravljeni avdiciji dobila svojo prvo vlogo v ljubljanski Operi SNG, Guvernanto v Pikovi dami Čajkovskega. Od leta 1996 je stalna članica solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je do danes poustvarila okoli 45 solističnih vlog, med njimi so: Junona (Orfej v peklu), Marcellina (Figarova svatba), Praskowia (Vesela vdova), stara Buryjevka (Jenufa), Marfa Kabanova (Katja Kabanova), Ulrica (Ples v maskah), Maddalena (Andrea Chenier), Martha (Faust), Majda (Gorenjski slavček), Hedvika (Renske nimfe), Filipjevna (Evgenij Onjegin), Ježibaba (Rusalka), Jele (Ekvinokcij), Dulcineja (Don Kihot), Clarice (Zaljubljen v tri oranže), Suzuki (Madama Butterfly), Berta (Seviljski brivec), Dalila (Samson in Dalila), Hata (Prodana nevesta), Herodiada (Saloma), Azucena (Trubadur), Federica (Luisa Miller).

Kot mlada obetavna pevka je prejela Wagnerjevo štipendijo (1996) in nagrado zlata ptica za poustvaritev Jele v Kozinovem Ekvinokciju (1998). Ostala je zvesta koncertnemu odru, kjer je nastopila v skoraj 70 vokalno-instrumentalnih delih z domačimi in s tujimi orkestri.

Umetniška pot jo je kot solistko ponesla po vsej Evropi (Avstrija, Nemčija, Italija, Švica, Portugalska, Škotska, Španija, Hrvaška, Makedonija, Srbija, Črna gora). Pela je s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, kot so: Zubin Mehta, Fuat Mansurov, George Pahlivanian, Hartmut Haenchen, Jacek Kaspzyk, Janos Kovacs, Leopold Hager, Theodor Guschlbauer, Anton Nanut, Uroš Lajovic itd.

Njena velika ljubezen so samospevi različnih domačih in tujih skladateljev, saj je poustvarila pesmi Beethovna, Brahmsa, Dvořáka, Griega, Mahlerja, Alme Mahler, Musorgskega, Schuberta, Schumanna, Wolfa, Zemlinskega, Cigliča, Ipavca, Kozine, Kogoja, Kreka, Lajovica, Lipovška in drugih.

Leta 2005 je prejela nagrado Prešernovega sklada za mojstrske poustvaritve skladb Kreka, Petriča, Srebotnjaka in Vremšaka ter za Mahlerjev večer na evroradijskih valovih 2002. Leta 2011 je prejela Smerkoljevo nagrado, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Posodobljeno: marec 2019