Martha Hirschmann

Avstrijska mezzosopranistka Martha Hirschmann je študirala na konservatoriju J. J. Fuxa v Gradcu in na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu profesorja Karlheinza Hanserja in profesorice Marjane Lipovšek. Že med študijem se je preizkusila v vlogah Dorabelle v operi Così fan tutte in Princa Orlovskega v opereti Netopir v Grajskem gledališču v Schönbrunnu.

Po študiju je svoje pevsko znanje izpopolnjevala še na mojstrskih delavnicah Brigitte Fassbaender, Margreet Honig, Edith Wiens, Helmuta Deutscha in Rudolfa Piernaya. Leta 2009 je obiskovala Evropsko glasbeno akademijo (Académie européenne de musique) v okviru festivala v francoskem mestu Aix-en-Provence.

V sezoni 2010/2011 je bila članica opernega studia Bavarske državne opere v Münchnu, kjer je sodelovala z dirigenti Kentom Naganom, Asherjem Fishem in Bertrandom de Billyjem ter med drugimi odpela tudi vlogo Amarante v operi La fedeltá premiata v gledališču Cuvilliés.

Med sezonama 2011/2012 in 2016/2017 je bila članica opernega ansambla Državnega gledališča v Linzu, kjer je nastopila v vlogah Dorabelle v Così fan tutte, Druge dame v Čarobni piščali, Maddalene v Rigolettu, Dido v operi Dido in Enej, Mercedes v Carmen, Princa Orlovskega v opereti Netopir, Oktavijana v opereti Kavalir z rožo, Gospodične Jessel v operi Obrat vijaka (The Turn of the Screw) in Le Pèlerin v operi Daljna ljubezen (L’amour de loin). V sezoni 2015/2016 je odpela vloge Valencienne v Veseli vdovi, Janka v operi Janko in Metka ter Orfeja v operi Orfej in Evridika, v sezoni 2016/17 pa med drugimi tudi vlogi Done Elvire v Don Giovanniju in Meg Page v Falstaffu.

Nadaljnji angažmaji so mlado pevko popeljali še na Štajerski umetniški festival Styriarte, Operni festival v Klosterneuburgu (Festival operklosterneuburg) ter glasbeni festival v mestu Steyr (Steyr Music Festival). Potem ko se je s koncertno izvedbo operete Netopir uspešno predstavila na Konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi, je prejela povabilo, da nastopi še na tamkajšnjem slavnostnem koncertu operet.