Mario Filipović

Mario Filipović se je solopetja začel učiti v razredu Dubravke Krušelj Jurković na Glasbeni šoli Elly Bašić v Zagrebu ter študij nadaljeval na zagrebški Akademiji za glasbo pod mentorstvom Cynthie Hansell Bakić in Lidije Horvat Dunjko. Že v prvem letniku študija je nastopil v opernem zboru Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, kjer je debitiral tudi kot solist v vlogi glasnika v operi Aida. Po končanem prvem letniku je s študijem petja nadaljeval na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu v razredu Agathe Kania Knobloch.
Med študijem je nastopil s številnimi solističnimi in zborovskimi vlogami, tako v študentskih projektih kot v graški Operi. V zadnjem letniku študija je na povabilo maestra Nikše Bareze znova debitiral v zagrebškem HNK, tokrat z večjo vlogo Steuermanna v Wagnerjevem Letečem Holandcu, sledila je vloga Panga v Puccinijevi Turandot. V Gradcu je nastopil z vlogami Danila v Veseli vdovi, Monostatosa v Čarobni piščali, Nemorina v Ljubezenskem napoju in Lenskega v Jevgeniju Onjeginu.
V SNG Ljubljana je debitiral z vlogo glasbenika v Ajdičevi operi Miši v operni hiši.
Izpopolnjeval se je pri Franku van Akenu, Petru Mausu, Snežani Neni Brzaković, Giorgiu Surianu. Zaposlen je kot član zbora SNG Opera in balet Ljubljana.