Luis Chapa

Mehiški tenorist Luis Chapa, pevec s »spevnim in izjemno močnim glasom«, še posebej slovi po upodobitvah vlog iz Verdijevega in drugega dramskega opernega repertoarja.
V sezoni 2017/2018 je debitiral v newyorški Metropolitanski operi z vlogo Pinkertona (Madama Butterfly) pod režijsko taktirko Anthonya Minghella. Med njegovimi zadnjimi nastopi gre posebej izpostaviti debi pri Ente Concerti Marialisa de Carolis v Sassariju (Calgari) z vlogo Luigija (Plašč), nastope v Izraelski operi z vlogo Cania (Glumači), v Palacio de Bellas Artes (Palači lepih umetnosti) v Mexico Cityju z naslovno vlogo opere Stiffelio, Narodnem gledališču v Pragi z naslovno vlogo opere Andrea Chénier ter vlogo Don Joséja (Carmen), v Nemški operi ob Renu z vlogo Cania, v Opera North in Velikem gledališču na Poljskem z vlogo Radamèsa (Aida), s katero se je s Hrvaškim narodnim gledališčem Ivana pl. Zajca z Reke predstavil tudi v puljski Areni.
Gostoval je v Portland Opera, kjer je blestel v vlogi Pinkertona. Na Tirolskem festivalu v Erlu (Tiroler Festspiele Erl), Badenskem državnem gledališču v Karlsruheju (Badisches Staatstheater Karlsruhe) in Amazonskem gledališču v brazilskem mestu Manaus (Teatro Amazonas Manaus) je nastopil v naslovni vlogi opere Tannhäuser. V Zagrebu, na Reki in v Ostravi je interpretiral vlogo Otella. V Velikem gledališču v Poznanu (Teatr Wielki) je pel vlogo Cania, v essenskem gledališču Aalto, Verdijevem gledališču v Trstu in na Kitajskem (z Guiyang Symphony Orchestra) vlogo Pinkertona. V Pragi je interpretiral vlogi Andrea Cheniéra in Don Joséja, v Opera North Pollioneja (Norma), v Cataniji des Grieuxa (Manon Lescaut), v Državnem gledališču v Darmstadtu Samsona (Samson in Dalila) in v Hongkongu Manrica (Trubadur) ter Don Joséja. Med velikimi odrskimi uspehi velja omeniti tudi baselsko produkcijo opere Otello v režiji kontroverznega gledališkega režiserja Calixta Bieita ter ameriški debi v Seattle Opera z vlogo Don Joséja. Tamkajšnjemu občinstvu se je zatem predstavil še v vlogi Caláfa (Turandot).
Koncertno je uspešno nastopil z Leoncavallovo simfonično pesnitvijo La Nuit de Mai (Majska noč) in s Slovaško narodno opero na Pomladnem glasbenem festivalu v Košicah (Slovaška), z Mahlerjevo Simfonijo št. 8 v mehiški zvezni državi Nuevo León (Orquesta Sinfónica de la Universidad Autónoma de Nuevo León) ter v Verdijevem Rekviemu s Stuttgartskim filharmoničnim orkestrom. S simfoničnima orkestroma iz Liverpoola (Royal Liverpool Philharmonic) in Pamplone (Orquesta Sinfónica de Navarra) se je predstavil na slavnostnih večerih, posvečenih Verdiju, dela Puccinija pa je interpretiral s Koncertnim orkestrom mreže BBC (BBC Concert Orchestra) in Simfoničnim orkestrom iz Bogote (Orquesta Filarmónica de Bogotá).
Sodeloval je z mnogimi priznanimi dirigenti in režiserji, kot so Marco Armiliato, Donato Renzetti, Asher Fish, Gustav Kuhn, Oliver von Dohnányi, Richard Armstrong, Alexander Joel, John Copley, Christopher Alden, Calixto Bieito, Mariusz Treliński in David McVicar.