Lucas Somoza Osterc

Baritonist Lucas Somoza Osterc se je rodil leta 1984 v Buenos Airesu, Argentina.

Vokalno tehniko je izpopolnjeval pri profesorju Victorju Srugu in leta 2010 končal študij opernega in koncertnega petja na Instituto Superior de Arte del Teatro Colón v Buenos Airesu. Med letoma 2007 in 2010 je bil štipendist Fundación de Música de Cámara, kjer se je lahko izpopolnjeval v interpretaciji oratorijev in nemških ter francoskih samospevov pri profesorju Guillermu Opitzu.

Leta 2008 je debitiral v vlogi Mercutia v Gounodovi operi Romeo in Julija v Buenos Airesu (Companía Juventus Lyrica Teatro Avenida) in v gledališču San Rafael de Aguiar v mestu San Nicolás, provinca Buenos Aires.

Med letoma 2008 in 2011 je v Buenos Airesu pel v operah The Fairy Queen Henryja Purcella (Phoebus, Hymen), v Beethovnovem Fideliu (2. ujetnik), v Puccinijevi Madame Butterfly (Jakuside, Jamadori), v Donizettijevi operi Belizar (Stotnik) in v Bizetovih Iskalcih biserov (Zurga) v gledališču Avenida.

Udeležil se je mojstrskih tečajev, ki so jih vodili: Teresa Berganza (leta 2008 v Buenos Airesu in leta 2012 v Bougivalu v Franciji), profesorica Breda Zakotnik (Mozarteum Salzburg) in tenorist Raúl Gimenez v nemškem Bad Wildbadu.

Na mednarodnem natečaju Huga Wolfa za pevce soliste v Slovenj Gradcu se je uvrstil v polfinale; nato je bil leta 2011 izbran za 22. mednarodni natečaj v Clermont-Ferrandu v Franciji, v letu 2014 pa tudi za mednarodni natečaj petja na salzburškem Mozarteumu.

Leta 2013 je pel Guglielma v Mozartovi Così fan tutte na Dubrovniških poletnih igrah.

2014. je z orkestrom BBC v Manchestru posnel za založbo Chandos Records solistični part suite Estancia argentinskega skladatelja Alberta Ginastere, dirigiral je Juanjo Mena.

Nato je bil povabljen k sodelovanju v Rossinijevi operi Pot v Reims (don Profondo, Antonio) na festivalu v Bad Wildbadu v Nemčiji in v sklopu te operne produkcije sodeloval pri posnetku integralne verzije omenjenega opernega dela za založbo Naxos.

Kot Morales v Carmen bo debitiral v ljubljanski Operi SNG.