Iveta Jiříková

Vse od njenega izjemno uspešnega debija v vlogi Turandot januarja 2016 v Narodnem gledališču v Brnu je Iveta Jiříková nova primadona Republike Češke.

Lady Macbeth, Giocondo, Sento v Letečem Holandcu, Tosco, Libušo, Tujo knežno v Rusalki, Šarko in druge vloge iz repertoarja Narodnega gledališče v Brnu poustvarja tudi na odrih narodnih gledališč v Pragi, Bratislavi in zdaj v Ljubljani. V vlogi Tuje knežne je sopranistka nastopila tudi v Kraljevi operi v Muskatu (Oman).

Rojena je v Liberecu na Češkem. Svojo glasbeno pot je začela na koservatoriju v Pardubicah pod mentorstvom velike češke sopranistke Svatave Šubrtove, diplomirala pa je na Akademiji za glasbo v Bratislavi (prof. Magdalena Blahušiaková). Pozneje se je izpopolnjevala pri Petru Svenssonu in Vladimirju Chmelu.

Med študijem je leta 1999 v Narodnem gledališču v Bratislavi debitirala v manjših vlogah, leta 2000 pa je prejela prvo in drugo nagrado na mednarodnih pevskih tekmovanjih v Trnavi in Karlovih Varih. Sledil je angažma v vlogi Dido (Dido in Enej) v Mestnem gledališču Giessen in Marinke (Prodana nevesta) v Narodnem gledališču v Pragi.

Med letoma 2001 in 2009 je bila stalna članica ansambla praškega Narodnega gledališča, od leta 2002 pa je tudi stalna gostujoča solistka v Bratislavi in v praški Državni operi, kjer je doživela velik uspeh v vlogah Grofice (Figarova svatba), Elvire (Don Giovanni), Pamine (Čarobna piščal, Micaele (Carmen), Mimi (La bohème), Alice Ford (Falstaff), Liu (Turandot), Marinke (Prodana nevesta) ter Rusalke, Jenufe in Jolante v istoimenskih operah.

Nastopala je na festivalih in odrih v Salzburgu, Las Palmasu, na Japonskem, v Madridu, Bielfeldu in Essnu v Nemčiji ter na številnih čeških in slovaških odrih. Večkrat so jo povabili tudi na Wexfordski festival na Irskem.