Elvira Hasanagić

Sopranistka Elvira Hasanagić je diplomirala in magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče ter na Gledališki akademiji Augusta Everdinga v Münchnu.
Njena umetniška pot jo je peljala v Staatsoper unter den Linden v Berlinu, Deutsche Oper Berlin, Teatro Colón v Buenos Airesu, na Maggio Musicale Fiorentino, v Nationaltheater Mannhein, Staatstheater am Gärtnerplatz v Münchnu, SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor, v Staatstheater Saarbrücken, v Kassel ter Schwerin, kjer je nastopala pod taktirkami dirigentov, kot so: Zubin Mehta, Ulf Schirmer, James Conlon, Julien Salemkour, Uroš Lajovic in Christian Schumann, v glavnih in naslovnih vlogah (Violetta Valery, Liù, Luisa Miller, grofica Almaviva, Rosalinda, Beatrice di Tenda, Konstanze, Lucia Lammermoorska in mnoge druge).
V sodelovanju z Bavarskim radiom in njihovim orkestrom je posnela opero skladatelja Simona Mayra La Lodoiska, v kateri je nastopila z vlogo Resiske. Pri Deutschlandradio Kultur je posnela zgoščenko samospevov skladateljev Wolfa, Berga, Lajovica, Babića, Zajca, Prebande in Osterca. V sodelovanju z Založbo kaset in plošč RTV SLO je bila izdana njena zgoščenka samospevov ElSoprano – Hrepenenje. Kmalu sledi tudi njen drugi solo album, tokrat z Verdijevimi arijami v sodelovanju z orkestrom RTV SLO in pod taktirko Simona Krečiča.
Za umetniške dosežke v letu 2017 ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naziv »mlada umetnica leta 2017«.
Redno jo vabijo kot članico žirije na mednarodna operna in solopevska tekmovanja ter kot mentorico na solopevske tečaje – Stignani Competition v Imoli, Italija, Tekmovanje iz solopetja Bitola, Makedonija, Musica Goritiensis, Gorizia, Italija, Glasbena matica, Slovenija.
Je prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prestižnih štipendij.