Elena Zelenskaya

Narodna umetnica Rusije in solistka moskovskega Bolšoja sopranistka Elena Zelenskaya je bila rojena v Bakuju, glavnem mestu Azerbajdžana. Po končanem šolanju na Državnem konservatoriju v Bakuju se je pridružila gledališki skupini Nova opera v Moskvi, kjer je nastopila v vlogi Elisabette v prvi ruski postavitvi Donizettijeve opere Marija Stuart in v glavni vlogi v Catalonijevi operi La Wally. Leta 1996 so jo kot solistko angažirali v opernem ansamblu gledališča Bolšoj. V njenem repertoarju so naslednje vloge: Tosca (Tosca), Leonora (Moč usode), Grofica (Figarova svatba), Liza (Pikova dama), Amelia (Ples v maskah), Aida (Aida), Jaroslavna (Knez Igor), Natalija v operi Čajkovskega Opričnik, Tatjana (Evgenij Onjegin), Nataša v operi Rusalka Dargomižskega, Abigailla (Nabucco), Kupava v operi Rimskega-Korsakova Sneguljčica, Lady Macbeth (Macbeth), glavna vloga v operi Turandot, Ekaterina Lvovna Izmajlova (Lady Macbeth Mcenskega okraja), Renata (Ognjeni angel), Senta (Leteči Holandec), Ebola (Don Carlo), Santuza (Cavalleria Rusticana), Odabella (Atila), Mimi (La Bohème), Donna Elvira (Don Giovanni), Tamara v Rubinsteinovi operi Demon, Stefana v Giordanovi operi Sibirija, Joana (Devica Orleanska), Anna (Le Villi), Magdalena (Andrea Chenier), Gorislava (Ruslan in Ljudmila), Zemfira v Rahmaninovi operi Aleko in Iolanta v istoimenski operi Čajkovskega.

Med letoma 1992 in 1996 je kot stalna solistka gostovala v dunajski Komorni operi, kjer je kot njena članica odpela vlogi Grofice v Figarovi svatbi in Donne Elvire v Don Giovanniju. Prav tako je nastopala na odru Opernega gledališča v Luzernu, v Švici, v vlogi Lady Macbeth. V vlogi Aide je nastopila v Nemški operi na Renu v Dusseldorfu in v Nemški operi v Berlinu, vlogo Leonore v operi Moč usode je upodobila v Danski kraljevi operi, vlogo Tosce pa v Gledališču Monnaie v Bruslju. Kot Lady Macbeth je nastopila v Novi izraelski operi v Tel Avivu. V Los Angelesu je pela v Brittnovem Vojnem rekviemu pod dirigentsko taktirko A. Pappana.

V vlogi Amelie je v Plesu v maskah z velikim uspehom debitirala v Metropolitanski operi v New Yorku, pod taktirko dirigenta Placida Dominga, in v Mannheimskem opernem gledališču. Vlogo Aide in sopranski part v Verdijevem Rekviemu je odpela na odru Opere v San Diegu (ZDA), vlogo Mimi (La Bohème) v Velikem gledališču Liceo (Grand Teatro Liceo) v Barceloni, vlogo Magdalene (Andrea Chenier) v Novi izraelski operi in naslovno vlogo v Prokofjevi Maddaleni v Concertgebouwu v Amsterdamu. V vlogi Lady Macbeth je nastopila v Opernem gledališči v Kölnu, v vlogi Abigaille (Nabucco) v Novi izraelski operi v Tel Avivu, v vlogi Joane (Devica Orleanska) pa v Concertgebouwu v Amsterdamu. Vlogo Odabelle (Atila) je odpela v gledališču La Fenice v Italiji in v Novi izraelski operi, vlogo Tosce pa v Škotski operni hiši in Pariški nacionalni operi.

Upodobila je naslovno vlogo v Rahmaninovi Francesci da Rimini v Vredenburgškem glasbenem središču, v Utrechtu na Nizozemskem, Elisabetto (Don Carlos) v Kölnskem opernem gledališču, Desdemono (Otello) v Estonski nacionalni operi. Leta 2006 je ponovno nastopila v vlogi Leonore (Moč usode) v Metropolitanski operi in v vlogi Lady Macbeth v Operi v Seattlu, prav tako pa je odpela sopranski part iz Mahlerjeve Simfonije št. 2 v Tamperski operi na Finskem.

Z recitalom je nastopila v Palači Garnier v Parizu, v vlogi Minnie (Dekle z zahoda (La Fanciulla del West)) v Melbournu v Avstraliji in v vlogi Magdalene (Andrea Chenier) v Družbenem gledališču v Rovigu (Teatro Sociale di Rovigo, Italija), kakor tudi v Singapurju in v Nürnberški operi. V Operi v Nici (Francija) je nastopila v vlogi Lady Macbeth (Macbeth), v Frankfurtskem opernem gledališču pa v operi Ples v maskah.

Bila je nominirana za najprestižnejšo gledališko nagrado v Rusiji – zlato masko – za naslovno vlogo v operi Macbeth.

Med drugim je nastopila na naslednjih mednarodnih opernih festivalih: v Wexfordu na Irskem (v vlogi Stefane v Giordanovi Sibiriji), v Savonlinni na Finskem (v vlogi Aide ter kot Leonora v operi Moč usode), v Bergnu na Norveškem (kot Tosca, Lady Macbeth, Santuzza in Anna v Le Villi), v Atenah v Grčiji (kot Abigaille v Nabuccu).

Sodelovala je na uprizoritvi Rahmaninove kantate Zvonovi v Madridu z orkestrom gledališča Bolšoj pod vodstvom dirigenta Aleksandra Vedernikova. Redno sodeluje z vodilnimi simfoničnimi orkestri in dirigenti, kot so: Lorin Maazel, Antonio Pappano, Marco Armilato, James Levine, Daniele Callegari, Asher Fisch, Daniel Warren, Maurizio Barbachini, Marcello Viotti, Vladimir Fedosejev, Mihail Jurovski, Sir Georg Solti, James Conlon.

Diskografija:
Tradicionalne klasične arije z Ruskim komornim orkestrom, 1995.
Tatjana v operi Evgenij Onjegin Čajkovskega, dirigent S. Fridman, 1996.
Sopranski part v Verdijevem Rekviemu, dirigent M. Ermler, 2001.
Elisabetta v Donizettijevi Mariji Stuart, dirigent E. Kolobov, 2006 (posnetek iz leta 1993).
Nataša v Rusalki Dargomižskega, dirigent M. Ermler, DVD, Bolšoj teater, 2000.
Aida v Verdijevi Aidi, VHS, Bolšoj teater, 2000.