Dunja Spruk

Sopranistka Dunja Spruk se je rodila na Ptuju, kjer je obiskovala gimnazijo. Solopetje je najprej študirala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru pri profesorici Bredi Brkič, nadaljevala pa v Gradcu na Visoki šoli za glasbo in izrazno umetnost (Hochschule für Musik und darstellende Kunst) pri profesorici Hermi Handl-Wiedenhofer.

Že v času študija je sodelovala v predstavah Opere v Gradcu. Pela je vlogo Olimpije v Hoffmannovih pripovedkah pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze, nastopila v opereti Dežela smehljaja, operah Pelleas in Melisanda, Lulu in drugih. Pot jo je vodila na Dunaj, kjer je bila angažirana v Dunajski komorni operi (Wiener Kammeroper).

Po vrnitvi v Slovenijo je nekaj let delovala kot svobodna umetnica v opernih gledališčih v Mariboru in Ljubljani ter na številnih koncertih doma in v tujini, nato pa je sprejela angažma v ljubljanski Operi, kjer je že mnogo let članica solističnega ansambla in priznana operna solistka. Nastopila je v naslednjih predstavah: Netopir (Adela), My Fair Lady (Eliza), Krpanova kobila (Rozi), Gianni Schicchi (Lauretta), Ariadna na Naksosu (Najada), Pikova dama (Chloe), Štirje grobijani (Lucieta), Ljubezenski napoj (Adina), Carmen (Frasquita), Čarobna piščal (Papagena), Gorenjski slavček (Ninon), Don Carlos (paž Tebalt), Cigan baron (Arsena), Hugenoti (paž Urban), Lizistrata (Kora), Ples v maskah (Oskar), Trionfo di Afrodite (sopran), Prodana nevesta (Esmeralda), Tajni zakon (Karolina), Janko in Metka (Metka), Figarova svatba (Suzana), Medeja (Prva dama), Don Giovanni (Zerlina), Vesela vdova (Valencienne) …

Aktualizacija: januar 2017