Darija Auguštan

Darija Auguštan, rojena v Zagrebu leta 1996, je priznana hrvaška sopranistka, ki je pustila pomembno sled na področju opernega in koncertnega ustvarjanja tako v svoji domovini kakor tudi na tujem. Študij solo petja je končala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, pod mentorstvom profesorice Snježane Bujanović Stanislav.

Kljub svoji mladosti se lahko že pohvali z zavidljivim nizom glavnih opernih in operetnih vlog, vključno z Musetto, Pamino, Fiordiligi, Adelo, grofico Marico, Lauretto, Magdo, Micaelo in Lisičko zvitorepko. S svojo vsestranskostjo in nadarjenostjo navdušuje gledalce tako v opernih kakor tudi v koncertnih izvedbah.

Bila je članica Opernega studia Giorgia Suriana v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) na Reki in štipendistka priznane umetnice Mirjane Bohanec Vidović ter sklada Belkanto. V Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu je debitirala leta 2019 v vlogi Prve dame v Mozartovi Čarobni piščali. Leta 2020 je prvič nastopila tudi v HNK Ivana pl. Zajca na Reki v vlogi Micaele v Bizetovi operi Carmen, s čimer je okrepila svojo navzočnost na hrvaški glasbeni sceni. Od leta 2022 je članica solističnega opernega ansambla HNK v Zagrebu.

Doslej je že koncertirala z Zagrebško filharmonijo, Simfoničnim orkestrom in Zborom hrvaške radiotelevizije in mnogimi drugimi domačimi in tujimi ansambli. Redno prireja solistične recitale, na katerih jo najpogosteje spremljata znana pianista Dora Iveković in Vedran Janjanin.

Njeno nadarjenost so prepoznali na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je požela laskave nagrade, med njimi nagrado hrvaškega gledališča in nagrade Iva Vuljeviča, Sarah Bernhardt, mladega glasbenika za leto 2021 ter nagrade s tekmovanj Virgilijusa Noreika, Zinke Milanov, Stanislawa Moniuszka, Tomasa Kutija, Mikulaša Trnavskega, Maria Orlandonija, Tulia Serafina in Papandopula.

Mlada pevka vztrajno gradi svojo mednarodno kariero, predvsem z nastopi v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Poljskem, v Franciji, Nemčiji, Estoniji in drugod.
Leta 2021 je debitirala v Italiji, v zgodovinskem gledališču Olimpico v Vicenzi, v vlogi Sifarja v Mozartovi operi Mitridate, re di Ponto (Mitridat, kralj Ponta). Do leta 2023 pa je navduševala občinstvo v Verdijevem gledališču v Trstu, in sicer v vlogi Pamine v Mozartovi Čarobni piščali. Leta 2024 je kot Lauretta nastopila v Bologni. Med njenimi prihodnjimi angažmaji gre izpostaviti vlogi Violette (Traviata) v Franciji in Antonije (Hoffmannove pripovedke) v Düsseldorfu.

Med znanimi glasbenimi imeni, s katerimi je sodelovala doslej, so tudi Tomislav Fačini, Marcello Mottadelli, Beatrice Venezi, Valentin Egel, Kakhi Solomnishvili, Ivo Lipanović, Giampaolo Bisanti, Plácido Domingo, Vittorio Grigolo ter Roberto Abbado, kar potrjuje njen sloves rastoče zvezde na svetovni operni sceni.