Berta Vallribera

BERTA VALLRIBERA i MIR

Koreografka

Študirala je balet in tradicionalni španski ples na Gledališkem inštitutu v Barceloni (Instituto del Teatro de Barcelona) pod vodstvom Joana Magriñája, nato se je izpopolnjevala v španskem plesu in igranju na kastanjete pri Joséju de Udaeta in Emmi Maleras. Na konservatoriju za glasbo v Barceloni je končala šolanje klavirja.

Kot baletna solistka je sodelovala v komorni baletni zasedbi skupine Ballet de cámara, ki jo je ustanovil Joan Magriñá, in v različnih gledaliških in plesnih skupinah.

Pogosto jo vabijo k sodelovanju kot koreografko v glasbenih in televizijskih sporedih. Podpisuje se tudi kot avtorica koreografij v filmih režiserjev Francesca Betriuja, Tonija Verdaguera, Terryja Jonesa in Maria Camusa.

Vodi svojo plesno šolo, ki jo je ustanovila v Barceloni in iz katere se je rodila skupina komornega baleta Arsis. S tem ansamblom je bila na turnejah po Evropi, Južni Ameriki in ZDA s predstavami Castañuela viva, España-ña in Glaҫ.

Leta 1992 je koreografirala prireditev ob odprtju IX. paraolimpijskih iger v Barceloni ter slovesnost Nova Icària ob odprtju olimpijske vasi v Barceloni.

Štirikrat je koreografirala opero Carmen za festival Sferisterio v Macerati (Italija) ter za Teatro Bellini v Catanii. Za festival Sferisterio je koreografirala tudi Falstaffa, v veronski Areni opero La traviata, v Zürichu Giocondo – vse v režiji Gilberta Defloa –, Ples v maskah v La Monnaie v Bruslju in v Zarzueli v Madridu v režiji Guya Joostena ter Figarovo svatbo in Italijanko v Alžiru v gledališču La Farandula v Sabadellu pod vodstvom Paua Monterda.