Bernarda Fink

BERNARDA FINK je bila rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina) in je prejela pevsko ter glasbeno izobrazbo na Visoki šoli za umetnost gledališča Colón, kjer je tudi redno nastopala. Leta 1985 je na tekmovanju Nuevas Voces Lίricas osvojila prvo nagrado in se preselila v Evropo.

Njen repertoar je širok in sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev. Kot pevka, ki je poznana po svoji vsestranskosti, redno sodeluje z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Orkestrom Češke filharmonije, Kraljevim orkestrom Concertgebouw, s Staatskapelle iz Dresdna, z Orkestrom Bavarskega radia, orkestroma iz Clevelanda in Filadelfije, z Evropskim komornim orkestrom in tudi z najboljšimi baročnimi orkestri pod taktirko dirigentov, kot so Blomstedt, Bychkov, Davis, Gardiner, Gergiev, Harnoncourt, Jacobs, Jansons, Muti, Norrington, Pinnock, Prêtre, Rattle, Saraste, Welser-Möst idr.

Kot koncertna pevka redno nastopa v velikih svetovnih glasbenih središčih, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Wigmore Hall v Londonu, na festivalih v Salzburgu, Dunaju, Pragi, Schwarzenbergu, Tokiu, Montreauxu, Berlinu idr. Nastopala je tudi v Kraljevem gledališču v Bruslju, v gledališču Champs-Elysées v Parizu in Carnegie Hall v New Yorku ter v številnih drugih koncertnih hišah po vsem svetu.

O umetničinem obsežnem repertoarju priča bogata in s številnimi priznanji nagrajena diskografija, ki obsega dela od Monteverdija, Händla in Bacha do Rameauja, Hasseja in Haydna ter Schuberta, Rossinija, Brucknerja in Schumanna. Njeni posnetki so prejeli mnogo nagrad, med njimi Grammy, nagrado Gramophone, Diapason d'Or in številna druga priznanja.

Leta 2006 je avstrijski zvezni kancler Bernardo Fink odlikoval z avstrijskim častnim znakom za znanost in umetnost. Leta 2013 je prejela nagrado Prešernovega sklada in leto pozneje častni naziv Kammersänger.