Anthony Spiri

ANTHONY SPIRI je eden najuglednejših in najbolj vsestranskih pianistov. Poleg solističnih nastopov sodeluje še s svetovno priznanimi pevci, komornimi ansambli in orkestri. Kot Američan je sprva študiral v Clevelandu in Bostonu, študij pa z odliko sklenil na salzburškem Mozarteumu. Med njegovimi najpomembnejšimi učitelji so bili Erika Frieser, Hans Leygraf, Rudolf Firkusny, Erik Werba in Nikolaus Harnoncourt.

Njegov bogati repertoar, ki sega od glasbe 17. do 21. stoletja, vključuje tudi številna dela manj znanih skladateljev. Krstno je izvedel skladbe Sofie Gubaiduline, Rainerja Bishofa, Yorka Höllerja, Wolfganga Rihma in drugih uglednih sodobnikov.

Redno sodeluje z mnogimi eminentnimi pevci in instrumentalisti, med njimi z Bernardo Fink, Edith Mathis, Petrom Schreierjem, Marjano Lipovšek in Angeliko Kirschlager, na področju komorne glasbe pa z nekaterimi najboljšimi glasbeniki in ansambli (npr. Ensemble Wien-Berlin, Gidon Kremer, Hagen Quartet). Kot solist je nastopil skupaj z Evropskim komornim orkestrom, orkestrom Mozarteum iz Salzburga, s Camerata Academica Salzburg, komornim orkestrom iz Basla in z mnogimi drugimi.

Njegova obsežna diskografska zbirka vključuje številne izdaje pri založbah Harmonia Mundi, CPO, Orfeo, OehmsClassics, BMG, Camerata Tokyo idr. Posebej izstopa serija zgoščenk z deli skladateljev Johanna Sebastiana Bacha, Johanna Christiana Bacha, Wilhelma Friedemanna Bacha in Carla Philipa Emanuela Bacha. Med drugim je posnel tudi klavirski koncert Alfreda Caselle, klavirske skladbe Eduarda Marxsena, Gabriela Faureja in J. S. Bacha, pesmi Schumanna, Schuberta, Straussa in Josepha Marxa.

Poleg izdaj publikacij z deli Alessandra Scarlattija in sinov J. S. Bacha se Anthony Spiri posveča tudi raziskovanju glasbe antičnega Rima in izvajalskih praks gregorijanskega korala. Med letoma 1987 in 1993 je na salzburškem Mozarteumu deloval kot asistent Nikolausa Harnoncourta. Od leta 2001 je profesor komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu, sicer pa predava in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu.