Aljaž Farasin

Aljaž Farasin, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral operno petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Vlatke Oršanić in diplomiral z odliko.
S solistično kariero je začel leta 2009, ko je odpel vlogo Sempronia v Haydnovem Apotekarju na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Že v prvih letih poklicnega nastopanja je svoj repertoar izpopolnil s številnimi vlogami: Tamina v Čarobni piščali, don Ottavia v operi Don Giovanni, Nemorina v Ljubezenskem napoju, Rinuccia v operi Gianni Schicchi, Camilla v opereti Vesela vdova, Alfreda v opereti Netopir, Ecclitica v operi Lunin svet (Il mondo della Luna). Leta 2012 je repertoar začel širiti z najpomembnejšimi tenorskimi vlogami v operah Verdija, Puccinija, Čajkovskega, Janáčka, Masseneta, Bizeta in Gounoda. Na odru SNG Opera in balet Ljubljana je nastopil v številnih predstavah, kot so Traviata (Alfredo), Rigoletto (vojvoda iz Mantove), Nabucco (Ismaele), Macbeth (Macduff), La Bohème (Rodolfo), Madama Butterfly (Pinkerton), Čarobna piščal (Tamino), Don Giovanni (don Ottavio), Otello (Casio), Netopir (Alfred), Vesela vdova (Camille), Katja Kabanova (Boris), Carmen (don José), Saloma (Narraboth), Fidelio (Jaquino), Gorenjski slavček (Franjo), Leteči Holandec (Dalandov krmar), Faust (Faust), Don Carlo (don Carlo), Evgenij Onjegin (Lenski), Werther (Werther) in druge.
V sezoni 2015/2016 je z vlogo Alfreda (Traviata) debitiral v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki in pozneje postal prvak tega gledališča. Svoj repertoar, ki je obsegal vloge vojvode iz Mantove, Rodolfa, don Joséja in Pinkertona, je v le nekaj sezonah v reškem opernem gledališču obogatil z vlogami Lenskega, Wertherja, Fentona (Falstaff), Romea in z naslovno vlogo v Gounodovem Faustu, ki jo je tudi posnel za založbo Naxos ob Carlu Colombari, Luciu Gallu, Marjukki Tepponen, Diani Haller in Walterju Torikku pod dirigentsko taktirko Villeja Matvejeffa. Z ansamblom reškega opernega gledališča je ob Giorgiu Surianu, Marjukki Tepponen in pod dirigentskim vodstvom Villeja Matvejeffa posnel tudi opero Il Ritorno del Marinaio (Franz von Suppé) .
Svoj koncertni repertoar je dopolnil z Verdijevim Rekviemom, s katerim je na Reki nastopil pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova in v Dubrovniku pod vodstvom Marca Tardueja.
Leta 2015 je gostoval na Japonskem (Tokio, Sendai, Aomori, Saporo, Tojama, Hirošima, Osaka, Matsudo, Tsu, Hamamatsu), kjer je ob Vesselini Kasarovi interpretiral vlogo don Joséja. Istega leta je debitiral tudi v Narodnem gledališču v Pragi z vlogo Vaudémonta v operi Jolanta. Januarja 2018 se je predstavil z vlogo Borisa (Katja Kabanova) v Renski operi, septembra istega leta pa z vlogo don Joséja na gostovanju v Belgiji in Nizozemski (Antwerpen, Haag, Heerlen, Brugge, Gent).
Na koncertih in v različnih opernih produkcijah je nastopil z uglednimi dirigenti in solisti, kot so Sumi Jo, Veronika Dzhioeva, Maida Hundeling, Tibor Bogányi, Loris Voltolini, Nikša Bareza, Jan Latham-Koenig, Jaroslav Kyzlink, Ricardo Casero, Alberto Martinelli, Stefano Pellegrino, Uroš Lajovic, Marko Letonja, Daniel Lipton in Aleksandar Marković.

Aktualizacija: marec 2024