Patrik Holeček

Priznani solist Češkega nacionalnega baleta

Patrik Holeček je bil rojen v Pragi. Leta 2014 je diplomiral na Praškem plesnem konservatoriju in se pridružil Češkemu nacionalnemu baletu, kjer je dve leti pozneje postal solist v zboru. Leta 2019 je v istem ansamblu napredoval v solista, leta 2021 pa v priznanega solista. Nadarjeni umetnik, ki ga odlikuje zavidljiva raven dramskega in tehničnega znanja ter le njemu svojstvena eleganca in šarm, se je kot odličen in samozavesten interpret različnih plesnih slogov uveljavil tako v koreografskih stvaritvah klasičnega, kot tudi sodobnega baletnega repertoarja. Med solo vlogami, ki jih je odplesal v Češkem nacionalnem gledališču velja še posebej izpostaviti Hrestača v baletu Hrestač – Božična zgodba (kor. Yourija Vàmosa), Kaja v baletu Snežna kraljica (kor. Michaela Corderja), Colasa v baletu Navihanka (La Fille mal gardée) (kor. Fredericka Ashtona), Princa Siegfrieda v baletu Labodje jezero (kor. Johna Cranka), Princa Desiréja in hudobne vile Carabosse v baletu Trnuljčica (kor. Márcie Haydée), Slikarja v baletu Kafka: Proces (kor. Maura Bigonzettija), Princa Leonca v baletu Leonce & Lena (kor. Christiana Spucka) in Onegina v istoimenskem baletu koreografa Johna Cranka. Preizkusil se je tudi v kopici modernih in neoklasičnih baletnih stvaritev, kot sta denimo Simfonija št. 7 v A-duru (kor. Uwa Scholza) in Ohad Naharin – Decadance (Ohada Naharina). Nastopil je v baletnem večeru z naslovom Timeless, v katerem je odplesal vlogo Očeta v baletu Posvetitev pomladi (kor. Glena Tetleya), v koreografijah Serenada (Georgesa Balanchina), The Second Detail (Williama Forsytha), EDEN | EDEN (Wayna McGregorja), Bella Figura, Symphony of Psalms, Petite Mort ter Gods and Dogs (Jiříja Kyliána).
Občinstvu se je predstavil tudi na slavnostnem baletnem koncertu Velvet Ballet Gala, posvečenemu 30. obletnici Žametne revolucije (Praga, 2019) ter v koreografijah Nuda (Fabia Adorsia) in Take me with you (Roberta Bondare).

Baletni umetnik se je prav tako udeležil gostovanj po Nemčiji, Španiji, Nizozemski, Kitajski in Izraelu. Leta 2019 je nastopil v duetu iz koreografije Rain (Rada Poklitaruja) ter na slavnostnem koncertu Ruskih baletnih ikon (Russian Ballet Icons) v Londonu.