Maša Mukhamedov

Maša Mukhamedov, rojena leta 1962 v Moskvi, se je izobraževala na Baletni akademiji gledališča Boljšoj, kjer je diplomirala z odliko v razredu Kuznecove in Uksusnikova. Med letoma 1980 in 1990 je bila prva solistka baletnega ansambla omenjenega gledališča pod vodstvom baletnih mojstric Ulanove, Semjonove in Kondratjeve.

Na njenem repertoarju so bile med drugim solistične vloge v baletih Don Kihot (Gorski), Rajmonda (Grigorovič po Petipaju), Suita Carmen (Alonso), Hrestač (Grigorovič), Labodje jezero (Grigorovič po Petipaju in Ivanovu), Trnuljčica (Grigorovič po Petipaju), Spartak (Grigorovič), Silfida (Fokin), La Ventana (Bournonville), Coppelia (Gorski), Le Corsaire (Petipa), Polovski plesi v operi Knez Igor (Goleizovski), Dramatična poema (Goleizovski), Skice (Petrov), Kalina Krasnaja (Petrov), Mali princ (Majorov), Ljubezen za ljubezen (Boccadoro), Legenda o ljubezni (Grigorovič), Pakita (Petipa).

V zadnjem času deluje predvsem kot baletna pedagoginja. Bila je glavni pedagog v baletni šoli Mukhamedov Studio v Atenah (2006–2010), v sodelovanju s Kraljevim baletom v Birminghamu je poučevala klasični balet in variacije na Elmhurst School for Dance (2005–2006), poučevala je variacije na britanski umetniški šoli Arts Educational School Tring (2002–2003), leta 1997 pa je vodila t. i. mojstrski razred (master class) v Kraljevem baletu v Londonu. Med njenimi učenkami so: Melissa Hamilton, prejemnica velike nagrade YAGP za leto 2007 v New Yorku, ki je zdaj angažirana v londonskem Kraljevem baletu; Saša Mukhamedov, dobitnica bronaste medalje YAGP za leto 2007 v Italiji ter nagrade za najbolj nadarjeno mlado plesalko leta 2008 na mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni – trenutno je angažirana v Nizozemskem narodnem baletu v Amsterdamu; Jessica Morgan, dobitnica bronaste medalje za leto 2006 na baletnem tekmovanju Genée v Hong Kongu, in Yuki Hirota, ki je osvojila srebrno medaljo za leto 2006 na baletnem tekmovanju Fukuoka na Japonskem. Tudi njene druge nekdanje učenke so angažirane v baletnih ansamblih Kraljevega baleta v Londonu in Birminghamu, Severnega baleta, Angleškega narodnega baleta pa še v baletnih ansamblih na Norveškem, v Zürichu, Leipzigu in drugod. Sodelovala je pri postavitvah številnih baletnih produkcij: leta 2008 v Grškem narodnem baletu v Atenah kot asistentka koreografa pri produkciji Giselle (Mukhamedov po Coralliju, Perrotu in Petipaju) in v produkciji baleta Onjegin (Mukhamedov), leta 2007 kot gostujoča baletna mojstrica v Londonskih plesnih studiih pri produkciji baleta Don Kihotova suita (Mukhamedov po Gorskem), leta 2006 v britanski Elmhurst School for Dance kot asistentka koreografa pri postavitvi Sna kresne noči (Mukhamedov) in Grand pas iz baleta Karneval v Benetkah (po Petipaju), leta 2000 v Velikem gledališču (Teatr Wielki) v Varšavi kot asistentka koreografa v produkciji Labodjega jezera (Mukhamedov), leta 1997 v Kraljevem baletu v Londonu v produkciji baleta Talisman Pas de deux (po Petipaju za Maro Galeazzi, Miyako Yoshida in Ireka Mukhamedova) ter leta 1993 v Kraljevem baletu v Londonu pri produkciji baleta Diana and Acteon Pas de deux (po Vaganovi za Viviano Durante in Ireka Mukhamedova).