István Simon

István Simon je mednarodno uveljavljen baletni umetnik. Po izobraževanju na Madžarski plesni akademiji v Budimpešti se je uveljavil kot prejemnik zlatih medalj na mednarodnih baletnih tekmovanjih v Helsinkih, Brnu in Sankt Pöltnu ter kot finalist enega najpomembnejših mednarodnih baletnih tekmovanj Prix de Lausanne in dobitnik velike nagrade mednarodnega tekmovanja Madžarske plesne akademije v Budimpešti.

Baletno kariero je začel graditi v baletnem ansamblu Semperjeve opere v Dresdnu, kmalu pa je postal tudi stalni gostujoči plesalec Madžarskega narodnega baleta.

Kot mednarodno priznani baletni umetnik redno gostuje na prestižnih festivalih in slavnostnih koncertih po vsem svetu. Doslej je nastopil na opernem odru Gledališča v Dortmundu, v pariški Nacionalni operi, prestižnem newyorškem City Centru, tokijskem gledališču Saitama, Aleksandrinskem gledališču v Sankt Peterburgu, Gledališču De Singel v Antwerpnu, pariškem Gledališču na Elizejskih poljanah (Théâtre des Champs-Elysées), pariškem Mestnem gledališču (Théâtre de la Ville), Licejski operi v Barceloni (Opera Liceu), gledališču San Carlo v Neaplju, kremeljskem gledališču v Moskvi, Madžarski narodni operi, Operi v Göteborgu, Državnem gledališču v Nürnbergu, Finski nacionalni operi, Palači Združenih arabskih emiratov v Abu Dabiju, gledališču Festspielhaus v Sankt Pöltnu, Gledališču v Chemnitzu in v Glasbenem gledališču v Gelsenkirchnu.

Priljubljeni baletni umetnik se lahko pohvali z obsežnim repertoarjem klasičnih in sodobnih plesnih stvaritev. Odplesal je večino solističnih vlog v glavnih delih klasične in neoklasične baletne literature, kot so: Siegfried (Labodje jezero), Albrecht (Giselle), Romeo (Romeo in Julija), Solor (Bajadera), Franz (Coppélia), James (Silfide), Lenski (Jevgenij Onjegin), Armand (Dama s kamelijami) in Oberon (Sen kresne noči). Sodeloval je z najuglednejšimi koreografi današnjega časa: Williamom Forsythom, Jiríjem Kyliánom, Matsom Ekom, Johanom Ingerjem, Alexandrom Ekmannom, Davidom Dawsonom, Jacopom Godanijem, Stijnom Celisom, Xin Peng Wangom, Jiříjem Bubeníčkom in Ohadom Naharinom.

V zadnjem času je nastopil z vrsto baletnih prvakinj: z Jevgenijo Obrazcovo, Nino Kapcovo, Ano Tihomirovo (Boljšoj teater), Sarah Lamb (Kraljevi balet v Londonu), Dorothée Gilbert, Myriam Ould Braham (Nacionalna opera v Parizu), Yolando Correa (Državni balet v Berlinu), Ano Cigankovo (Nizozemski nacionalni balet), Cao Shuci (Kitajski narodni balet), Lucio Lacarra (mednarodna prvakinja), Courtney Richardson (Semperjeva opera v Dresdnu) in Lauretto Summerscales (Bavarski državni balet).

Priznani baletnik je član socialnega sveta Madžarske plesne akademije.