Gala baletni koncert

  • I

V italijanskem Bolzanu poteka festival Bolzano v cvetju (Bolzano in fiore), na katerem bodo nastopili tudi solisti SNG Opera in balet Ljubljana, ki bodo pestro plesno dogajanje  tudi sklenili.

Plesni festival inDanza.21 organizira Kulturno središče svete Klare (Centro servizi culturali Santa Chiara) in najstarejše ter prestižno gledališče Teatro sociale v Trentu. Ta že vrsto let vabi mlade baletne plesalce iz različnih svetovnih gledališč, da se predstavijo tamkajšnjemu občinstvu, kjer je plesna kultura še kako živa.
Baletni solisti Tjaša Kmetec, Ana Klašnja, Nina Noč, Rita Pollacchi, Petar Đorčevski, Kenta Yamamoto in Lukas Zuschlag se bodo predstavili z dueti iz klasičnega repertoarja, kot so baleti Trnuljčica, Don Kihot, Romeo in Julija, sodobnejšim Velikim Gatsbyjem koreografa Lea Mujića ter s koreografijami umetniškega direktorja Renata Zanelle na glasbo Mozarta, Straussa in Beethovna.
Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella se nastopa na tem prestižnem festivalu, ki ga 22. maja odpira italijanski baletni plesalec Alessio Carbone z mladimi talenti pariške opere (Opéra national de Paris), zelo veseli in napoveduje, da bo festival pokal po šivih. Občinstvo si namreč zaradi epidemije, ko so gledališča po vsem svetu zaprla svoja vrata, baletne kulture izjemno želi.