Zapustil nas je koreograf Ivo Kosi

V 84. letu starosti nas je zapustil v Ljubljani rojeni koreograf in baletni plesalec Ivo Kosi, ki je bil član ljubljanskega baletnega ansambla od leta 1959 do upokojitve leta 1994.

Šolanje na Srednji baletni šoli v Ljubljani je končal v razredu Lidije Wisiak.

V svoji karieri je interpretiral vrsto solističnih vlog: Potepuh v Bartókovem Čudežnem mandarinu, Obuti maček v Trnuljčici Prokofjeva, On v Posvečenju pomladi Stravinskega, Marbuel v Egkovem Abraksasu, Benvolio v Romeu in Juliji Prokofjeva, Wolfgang v Labodjem jezeru Čajkovskega. Kot plesalec je redno gostoval na odru gledališča v Celovcu (1970–1985).

Kot koreograf je najraje ustvarjal na glasbo slovenskih skladateljev Arniča, Šivica, Goloba, Ramovša … pa tudi na glasbo Mozarta, Vangelisa, Orffa in Bacha. Postavil je baletne koreografije v operah La traviata, Nabucco, Trubadur, Kapljice za ljubezen, Carmen in Netopir. Veliko baletov je koreografiral tudi za televizijo.

Med letoma 1958 in 1972 je bil redno angažiran tudi na tedanji Televiziji Ljubljana kot koreograf plesnih vložkov v zabavnih oddajah. Bil je član in predsednik Baletne skupine Lidija Sotlar (1975–1983), sodeloval je pri organizaciji srečanj baletnih umetnikov Jugoslavije, prav tako je bil član komisije za podeljevanje Prešernovih nagrad za področje plesne in baletne umetnosti (1997–2001).
Kot glavni asistent koreografa je sodeloval pri slovesnosti ob začetku Univerzijade v Zagrebu. S koreografijo na Wagnerjevo glasbo Tristan in Izolda se je predstavil na slavnostnem koncertu Unicefa v italijanskem Vidmu.