Poslovila se je Božena Glavak

V 93. letu starosti se je poslovila operna prvakinja, mezzosopranistka, Božena Glavak.

Petje je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V SNG Opera in balet se je zaposlila leta 1955, najprej kot članica zbora. V svoji izjemni karieri je poustvarila več kot 90 glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 manjših opernih vlog.

Nastopila je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike.

Veliko je nastopala tudi po nekdanji Jugoslaviji, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini.

Za svoje odmevne uspehe je bila tudi nagrajena. Leta 1998 jo je za zasluge na področju kulture z redom Danice hrvatske odlikoval nekdanji hrvaški predsednik Franjo Tuđman, leta 2000 pa še prvi slovenski predsednik Milan Kučan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti. V utemeljitvi so zapisali, da je gospa Glavakova obdarjena s »srečno kombinacijo pevskih, muzikalnih in igralskih kvalitet«. Leta 2020 je prejela še nagrado Sama Smerkolja.

Po 45 letih nastopanja se je od odra ljubljanske Opere poslovila leta 2001 z vlogo Ježibabe v Dvoržakovi operi Rusalka.

Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor. V pogovorih s sodelavci in kolegi je izkazovala brezmejno ljubezen do opere in svojega dela. Tudi po upokojitvi je ostala zvesta svojemu gledališču in redna obiskovalka predstav.