Otroški balet Picko in Packo ponovno na odru

Pisana zgodba, »nagajiva« koreografija in razgibana glasba navdušujejo najmlajše občinstvo

Na oder SNG Opera in balet Ljubljana se z jutrišnjem dnem vrača balet Picko in Packo, ki bo mlajše občinstvo in njihove starše navduševal do konca oktobra letos in junija prihodnje leto.
Predstava, ki jo bomo na prvi oktobrski dan ob 11. uri na odru uprizorili prvič v tej sezoni, na simpatičen način in skozi vragolije glavnih junakov navdušuje vse otroke. Duhovita koreografija in razgibana glasba jim približata legendarno otroško delo, ki ga je leta 1865 z izvirnim naslovom Max und Moritz napisal nemški pisatelj, pesnik in slikar Wilhelm Busch. Picko in Packo sta v hipu zaslovela po vsem svetu (prevedena sta bila v več kot 30 jezikov), virtuozno kombiniranje besede in slike pa je njunega očeta uvrstilo celo med začetnike modernega risanega komičnega filma in stripa.
Na našem odru baletniki poleg plesa zgodbo tudi pripovedujejo in pojejo v rimah, ki jih je zapisala Svetlana Makarovič. V baletne copatke je Picka in Packa obul nemški koreograf Torsten Händler, ki je predstavo z velikanskim uspehom prvič uprizoril leta 1998 v Berlinu na odru Državne opere Unter den Linden in z njo sprožil nastanek mnogih različic po številnih odrih v Nemčiji. Skozi vragolije in norčije nabritih fantov nas spremlja humorna glasba švicarskega skladatelja Gisberta Nätherja, ki mu je Združenje Wilhelma Buscha za to glasbo leta 1996 podelilo prestižno zlato medaljo.
Baletna predstava Picko in Packo ne nudi zgolj umetniškega užitka, temveč staršem in učiteljem odpira tudi več možnosti za pogovor z otroki o odraščanju, nagajivosti, odnosu do drugih ljudi ter otrokovih potrebah po iskanju meja, in mlajšim odpira svet prostrane baletne umetnosti.
55 minut dolga zgodba Picka in Packa bo na odru do konca leta še 27., 28. in 29. oktobra, prihodnje leto pa bo otroke navduševala sredi junija. Vstopnice so na voljo pri blagajni gledališča in na spletni strani opera.si.