Opera Carmen za 50 ustvarjalnih let Igorja Švare

Maestro Igor Švara, dirigent, pedagog in pianist, praznuje častitljivi jubilej – petdeset let umetniškega delovanja v SNG Opera in balet Ljubljana. Čeprav nekaj let v pokoju, še vedno dirigira in predano spremlja umetniške dosežke v našem gledališču. S predstavo Carmen 25. novembra 2022, ob 19. uri, izbrano na željo jubilanta, se poklanjamo njegovemu delu in doprinosu k uspešnosti osrednje nacionalne kulturne ustanove v obdobju petdesetih let, ko je v njej deloval kot korepetitor, dirigent, ravnatelj in umetniški vodja.

Dirigent in pianist Igor Švara se je rodil leta 1947 v Ljubljani kot sin priznanega slovenskega dirigenta, skladatelja in pedagoga dr. Danila Švare. Po končani gimnaziji in srednji glasbeni šoli je nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in sicer dirigiranje pri svojem očetu, klavir pa pri prof. Marijanu Lipovšku, in diplomiral leta 1971. V letih 1975 in 1976 se je izpopolnjeval v Leipzigu pri dirigentu Kurtu Masurju in pri njem končal mojstrski razred.

V SNG Opera in balet Ljubljana se je zaposlil leta 1972 kot baletni in operni korepetitor, nato kot dirigent asistent, leta 1983 pa postal stalni dirigent. V letih 1993–1995 je bil vršilec dolžnosti direktorja in umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana. Debitiral je leta 1973 s Seviljskim brivcem, do danes pa je Igor Švara svoj repertoar zapolnil z več kot sedemdesetimi opernimi in baletnimi deli. Sodeloval je s svetovno priznanimi solisti in dirigiral različnim domačim in evropskim orkestrom. Od leta 1995 do 1998 je bil stalni gost dirigent v salzburškem opernem gledališču.

Kot pianist in dirigent je za glasbene arhive posnel mnoga dela slovenskih in tujih skladateljev. Je dolgoletni predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani, uveljavil se je kot član žirij na domačih in tujih solopevskih in zborovskih tekmovanjih, kot strokovni ocenjevalec na revijah pevskih zborov in predavatelj na različnih seminarjih za zborovodje in dirigente. 

Prejel je študentsko Prešernovo nagrado, s svojim nadaljnjim strokovnim delom pa priznanje Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela na področju ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter naziv strokovni svetnik, več jubilejnih priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti, posebno priznanje na opernem bienalu v Ljubljani, Gallusovo značko in plaketo ter zlato priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana ob 30-letnici umetniškega vodenja Ljubljanskega okteta. Za skoraj 30-letno dirigiranje na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični mu je občina Ivančna Gorica leta 2019 podelila naziv Častni občan. Leta 2011 je pridobil naziv Vrhunski umetnik, leta 2014 pa se je uradno upokojil.

Igorja Švaro okarakterizira predvsem njegova glasbena širina. V tem času je v slovenskem prostoru pustil neizbrisen pečat tako v visoki kot ljudski kulturi. Da je svoje življenje posvetil ne samo svojemu primarnemu poklicu dirigenta, kaže njegova predanost pevcem, tako opernim kot ljubiteljskim. Svoje mentorstvo vidi kot poslanstvo in nujno popotnico pri predajanju znanja mlajšim generacijam ter ohranjanju kakovosti in prihodnosti slovenske glasbene umetnosti.

Foto: osebni arhiv maestra Igorja Švare