Za našimi baletnimi plesalci več kot uspešno gostovanje na poletnem festivalu v Madridu

Predstavo Veter (Wind) koreografa in aktualnega umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle si je ogledalo tri tisoč obiskovalcev

Poletni festival Veranos de la Villa, ki od začetka julija gosti priznana domača in tuja imena iz sveta umetnosti, je bil za naše baletne plesalce odlična priložnost, da so se z zahtevno koreografijo predstavili tujemu občinstvu. Plesalci so s svojo eleganco, estetiko in strastjo navdušili tako organizatorje festivala kot baletu naklonjeno občinstvo, ki si je na dvorišču Kulturnega središča Conde Duque ogledalo tri predstave baleta Veter. 

Dvorišče poletnega festivala Veranos de la Villa v Madridu v organizaciji Kulturnega središča Conde Duque je bilo 11., 12. in 13. avgusta rezervirano za baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Od več kot tisoč sedišč jih je bilo zaradi korona ukrepov zasedenih nekaj manj, a vendar si je predstavo od blizu ogledalo tri tisoč obiskovalcev festivala, ki niso skrivali navdušenja. Plesalce so vsak večer pospremili z bučnim aplavzom.

Baletni plesalci Ana Klašnja, Tjaša Kmetec, Nina Noč, Rita Pollacchi, Yaman Marie Kelemet, Nina Kramberger, Erica Pinzano, Marin Ino, Chie Kato, Tasja Šarler, Lara Flegar, Katja Romšek, Petar Đorčevski, Lukas Zuschlag, Kenta Yamamoto, Thomas Giugovaz, Filippo Jorio, Filip Jurič, Hugo Martin Mbeng Ndong, Yujin Muraishi, Aleks Theo Šišernik, Yuki Seki in Christopher Robert Thompson so se tamkajšnjemu občinstvu predstavili s posebej za to priložnost oblikovano koreografijo umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle: »Poimenoval sem jo Veter, v španščini Viento, ki po težkih epidemičnih časih prinaša nov val energije, ljubezni in optimizma. Verjamem, da so obiskovalci večera to začutili, še bolj pa so se s to harmonijo glasbe in plesa zlili plesalci, ki jim je nastop na takšnem festivalu pustil velik umetniški pečat.« Baletni večer, ki ga je podprlo tudi Veleposlaništvo RS v Madridu, je izzvenel v dveh delih, v drugem delu so še posebej izstopali klasični valčki, ki bodo rdeča nit tudi prihajajoče premiere 26. avgusta 2021 ob 20. uri na odru Cankarjevega doma. Gre za celovečerni koprodukcijski baletni diptih z naslovom Dunajski večer koreografa Zanelle na večno glasbo Beethovna, Straussa in Mahlerja pod dirigentsko taktirko Kevina Rhodesa. Več o predstavi si lahko preberete na naši spletni strani, k nakupu vstopnic pa vas vabimo tule.