Petkova opera Tosca z nekdanjo prvakinjo Mileno Morača bo jubilejna

Umetniški poklon Mileni Morača ob 40. obletnici začetka njenega ustvarjanja

Puccinijeva Tosca bo na našem odru v petek, 19. novembra, zvenela jubilejno. Z njo bomo namreč počastili 40. obletnico začetka umetniškega ustvarjanja velike sopranistke Milene Morača, ki se je sicer leta 2012 upokojila, a petja ni opustila. Za svoj častitljivi umetniški jubilej nam bo poklonila Puccinijevo Tosco. V tej dramski vlogi še danes pevsko in igralsko zelo uživa.

Milena Morača, rojena v Banjaluki, se je kot solistka sopranistka v SNG Opera in balet Ljubljana zaposlila leta 1981, ko je kot Rozina debitirala v operi Seviljski brivec. Petje je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Ondini Otti Klasinc, ki jo je poučevala v belkantu, in tam tudi diplomirala. Izpopolnjevala se je v Londonu in kot štipendistka avstrijske vlade na Dunaju. Magisterij je pripravljala v Beogradu pri profesorici Radmili Bakočević, končala pa pri profesorici Alenki Drnač Bunta v Ljubljani. Njen repertoar obsega vloge ekstremnih koloraturnih višin (Kraljica noči v Čarobni piščali), tiste, napisane za visoki mezzosopran (Skladatelj v Ariadni na Naksosu), in najzahtevnejše »primadonske« vloge (Norma, Abigaille, Čo-čo-san …).

»Redki so pevci, ki na odru zdržijo toliko časa v nosilnih vlogah, sploh če gre za visoke glasove, kot sta sopran in tenor. Zato se zavedam milosti, da je moj visoki glas še danes harmoničen. Ko sem v prvih opernih vlogah pela najvišji koloraturni sopran, so mi rekli, da žvrgolim kot ptiček,« se z nasmehom na obrazu spominja nekdanja operna prvakinja Milena Morača, ki se je od odra ljubljanske Opere sicer poslovila pred devetimi leti z vlogo Abigaille v operi Nabucco, a se te dni intenzivno pripravlja na jubilejno Tosco, ki jo bo s kolegi solisti pripravila ob svoji 40. obletnici začetka umetniškega ustvarjanja.

Svoj smisel za odrsko igro, še posebej za komiko, je pokazala v vlogah Rozine (Seviljski brivec), Norine (Don Pasquale), Felice (Štirje grobijani), Hane Glavari, (Vesela vdova), Rozalinde (Netopir). Uveljavila se je tudi v najbolj tragičnih likih klasične operne literature: Violetta, Lucija in Jenufa. Za svoje umetniške dosežke je bila nagrajena na mednarodnem pevskem tekmovanju v Villi Manin v Italiji, za vlogi Jenufe in Skladatelja (Ariadna na Naksosu) pa je prejela nagrado Prešernovega sklada.

Nastopala je tudi na koncertnih odrih, predvsem v delih J. S. Bacha in W. A. Mozarta, pa tudi v delih slovenskih avtorjev ter na številnih koncertih v Slovenski filharmoniji, Cankarjevem domu ter drugod po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Turčiji, Franciji ... Sodelovala je z različnimi dirigenti in orkestri in veliko snemala za radio in televizijo (Netopir, Gorenjski slavček, Splašeni konji, Kantata, Galerija opernih likov in operne arije). Izjemen uspeh je dosegla z vlogami Giorgette (Plašč), Mirtokle (Mrtve oči), kraljice Margot (Hugenoti), Jaroslavne (Knez Igor) in z mnogimi drugimi. Založba kaset in plošč RTV Slovenija je v letu 2008 izdala zgoščenko s posnetki opernih arij v njeni izvedbi.

Na petkovi predstavi bodo poleg jubilantke nastopili še prvaka Jure Košar (Cavaradossi) in Robert Vrčon (Scarpia), Ivan Andres Arnšek (Angelotti), gostujoči solist Luka Ortar (Cerkovnik), Matej Vovk (Spoletta), Zoran Potočan (Sciarrone), Rok Bavčar (Ječar) in Amina Natalija Bašić (Pastirček). Dirigentka predstave bo Živa Ploj Peršuh.