Naš baletni ansambel sinoči navdušil tudi občinstvo v Avditoriju Victorja Villegasa v Murcii

Drevi še zadnja predstava romantičnega baleta Gusar v Murcii

Po odmevnem nastopu na mednarodnem festivalu v gledališču palače Alhambra v Granadi je za našimi baletniki še nastop v Avditoriju Victorja Villegasa v Murcii. Sinoči so ponovno navdušili tukajšnje številno občinstvo z romantičnim baletom Gusar cenjenega španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza. Drevi ob 20.30 je pred izvrstnimi plesalci še zadnja predstava.

Val navdušenja nad izvedbo Gusarja baletnega ansambla se v Granadi, kot poročajo španski mediji, še ni polegel. »Baletni plesalci so najprej pustili neverjeten vtis v Granadi na največjem mednarodnem festivalu v Andaluziji, sinoči pa še v Murcii, v avditoriju Victorja Villegasa,« je povedal umetniški direktor baleta Renato Zanella.

Balet v dveh dejanjih Gusar, ki ga je omenjeni koreograf po M. Petipaju javnosti prvič predstavil pred dvema letoma v Operi v Rimu, se je tokrat premierno izvedel tudi med španskim občinstvom. Ljubljanski baletni ansambel si tako šteje v čast, da je z nastopom pred izobraženim občinstvom tako v Granadi kot v Murcii pokazal, da sodi med najboljše svetovne baletne ansamble, menita direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter in Zanella.

Nekdaj baletna zvezda pariške Opere, danes svetovno znan koreograf José Carlos Martínez je svojo klasično različico Gusarja po Petipaju predstavil v vsej svoji izraznosti in pripovedovalski zgodbi. Tako je želel romantično gusarsko zgodbo približati tudi mlajšemu občinstvu, ki ga je na obeh španskih prizoriščih veliko. Balet je za boljše razumevanje izpilil v dve dejanji in mu dodal živahnejši ritem in scensko barvitost.

Bravure solistov – v Granadi je v vlogi Medore plesala balerina Opere v Rimu Susanne Salvi, v Murcii pa pleše naša solistka Nina Noč – je podkrepil z živahnimi kostumi sorojaka Iñakija Cobosa Guerrera, scenografijo Mateja Filipčiča in svetlobo Jasmina Šehića.

Tako kot minuli bo tudi nocojšnja predstava potekala na posneto glasbo orkestra SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom dirigentke Mojce Lavrenčič.

Drevi še zadnja predstava romantičnega baleta Gusar v Murcii