Orfična himna, veliko darilo ob kulturnem prazniku

Ljubljana, 6. februar 2019 - Zanimivo je, kako močno lahko razveseli skromno, mimogrede posredovano obvestilo o darilu za ljudi, ki jim življenje ne prizanaša in jim ne prinaša dovolj, da bi si lahko kupili vstopnico za kino ali ogled umetniškega dela v galeriji, gledališču, operi ali muzeju.

V Rdečem križu Slovenije, skupaj z območnimi združenji RKS Cerknica, Domžale, Grosuplje, Ljubljana, Logatec in Vrhnika, zato skorajda ne najdemo besed, ki bi ustrezno izrazile našo neizmerno hvaležnost za veliko darilo, ki sta ga pred slovenskim kulturnim praznikom SNG Opera in Balet Ljubljana ter Ljubljanski potniški promet namenila našim prostovoljcem in ljudem, ki jim vsakodnevno pomagamo lajšati življenjske stiske. 6. in 7. februarja 2019 je s podarjenimi vstopnicami med ogledom baleta v treh dejanjih Orfična himna v izvedbi SNG Opera in Balet Ljubljana skupaj uživalo več kot 180 posameznikov in družin, ki so se v opero brezplačno pripeljali z rednimi linijami Ljubljanskega potniškega prometa.

Revščina je z mnogimi obrazi še vedno del življenja velikega števila ljudi in kljub obetavnim gospodarskim napovedim prav nihče ni varen pred njo, saj lahko na različne načine preseneti kogarkoli med nami. V življenju posameznikov revščina pogosto seže globlje od mrzlega doma in prazne mize v njem. Vodi v socialno in kulturno osamljenost, kar mnogim povzroča hujše gorje kot lakota in mraz. Nedavne raziskave v različnih evropskih državah, so pokazale, da je osamljenost večja zdravstvena grožnja kot koronarne bolezni, zmanjšuje občutek varnosti, pri revnih pa zbuja še način razmišljanja, ki postopoma vodi v tim. kulturo revščine, kar najbolje preprečuje prav možnost doživljanja umetnosti.

Hvala SNG Opera in Balet Ljubljana in Ljubljanski potniški promet!

Rdeči križ Slovenije