Na Mittelfestu v Čedadu gostujemo z romantičnim baletom Giselle

V soboto, 13. julija, bomo gostovali na prestižnem festivalu Mittelfest v Čedadu. Festivalsko dogajanje proze, glasbe in plesa, ki že od leta 1991 združuje umetnike iz Srednje Evrope, dopolnjuje tudi Adamov romantični balet Giselle v izvedbi naših baletnih plesalcev.

Na odru smo ga premierno uprizorili aprila letos. Nastal je na pobudo nekdanje umetniške vodje baleta, Sanje Nešković Peršin, ko je k ustvarjanju povabila kubanskega koreografa, tudi uspešnega baletnega pedagoga, Howarda Quintera Lopeza. Posebej za ljubljanski ansambel je po Coralliju, Perrotu in Petipaju ustvaril novo klasično koreografijo in jo nadgradil z izvirno scenografijo Vadima Fiškina, elegantnimi kostumi srbske umetnice Angeline Atlagić in lučnimi elementi Jaka Šimenca.

Balet Giselle še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in spada med stalnice baletnih odrov po vsem svetu, saj ravno s pravšnjo mero čustev in dramatičnosti ter šarma plesalcev podčrtuje vsebino ljubezenske zgodbe. V glavnih vlogah bosta tokrat plesala balerina Marin Ino in gostujoči solist iz HNK Zagreb Guilherme Vitic Gamerio Alves, ki se bo prav za to priložnost plesalcem pridružil na posebno povabilo Petra Đorčevskega, umetniškega vodje baleta. V primeru slabega vremena bomo balet s trga Duomo v Čedadu prestavili v gledališče Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu.

Vabljeni, da se nam pridružite.