Maestro Igor Švara dirigira svojo 100. ponovitev baletne predstave Labodje jezero

Za dirigentskim pultom bo nocoj orkester našega gledališča vodil Igor Švara, ki je v svoji več kot 45-letni dirigentski karieri nedvomno postal dirigent z najštevilnejšimi nastopi v našem operno-baletnem gledališču. V teh dneh poleg 100. dirigentskega nastopa v predstavi Labodje jezero obeležuje še en mejnik, in sicer se je na njegovem obsežnem seznamu dirigentskih nastopov do današnjega dne nabralo skoraj 250 baletnih ponovitev, med katerimi je prvi balet na seznamu prav Labodje jezero. Sledijo mu: Hrestač, Giselle, Trnuljčica, Pepelka, Don Kihot, Notredamski zvonar, Peer Gynt, Irene Holm, Gershwin, Sen kresne noči, Ukročena trmoglavka, Vrag na vasi, Nori malar, Privlačnost nasprotij, Serenade in Silfida.

Maestro je predstavo Labodje jezero prvič dirigiral v sezoni 1983/1984 in ji je ostal zvest vse do danes. Seveda so se v tem času na našem odru zvrstile različne odrske postavitve od koreografij Olega Danovskega, Vasila Samolona, Katarine Obradović, Irine Lukašove in Lynne Charles.

Nocojšnja predstava ima v osebnem življenju umetnika in tudi v življenju gledališča poseben pomen.

Najlepše je, kadar lahko umetnik svojo življenjsko pot živi in deli z vsemi na odru in v dvorani ter na način, kot je pisal svojo umetniško zgodbo.

Spoštovani Maestro, iskrene čestitke!

Pripravila: Tatjana Ažman