50. ponovitev slovenske opere Gorenjski slavček z maestrom Igorjem Švaro

V sredo, 4. marca 2020, ob 19.30 bomo uprizorili med mlajšim občinstvom priljubljenega Gorenjskega slavčka, ki bo z domačimi solisti in maestrom Švaro na odru ljubljanske Opere zvenel že petdesetič po vrsti.

Opero v dveh dejanjih Gorenjski slavček skladatelja Antona Foersterja je leta 2013, ko smo predstavo v novi postavitvi krstno uprizorili, režiral Vito Taufer, ki je pred tem za ljubljanski ansambel postavil že pet oper; Rossinijevega Seviljskega brivca (1990), Mozartovo opero Cosí fan tutte (1991), Waltonovega Medveda in Poulencove Tejrezijeve dojke (2004), Rossinijvo opero Turek v Italiji (2005) ter opero Zaljubljen v tri oranže Sergeja Prokofjeva (2006).

Zgodba slovenske operne klasike pripoveduje o Franju, ki se vrne v domači kraj, kjer ga željno pričakuje prijatelj Lovro, nanj pa čaka tudi njegovo dekle Minka. V idiličnem gorenjskem kraju se ob tem času ustavi zabavljaški Chansonette, ki Minko sliši peti in se v trenutku odloči deklico odpeljati v svet, da bi si izšolala glas in si s petjem služila kruh. Vse to se zgodi v času, ko Minkino družino upniki podijo iz hiše. Čeprav Chansonette ponuja denar, vaščani sklenejo, da bodo tujcu preprečili njegove načrte … Le kako?

Domiselno zgodbo bodo z izvrstnimi glasovi in interpretacijo poustvarili domači solisti: Mirjam Kalin (Majda), Urška Arlič Gololičič (Minka), Dejan Maksimilijan Vrbančič (Franjo), Darko Vidic k. g. (Chansonette), Petra Vrh Vrezec k. g. (Ninon), Peter Martinčič (Štrukelj), Andrej Debevec (Rajdelj), Rok Bavčar (Lovro) in Zoran Potočan (Krčmar).

Foto: Posnetek s predstave.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu.