Predstava Doktor Živago v izvedbi ljubljanskega baleta potuje v Brno

V okviru plesnega festivala RE:PUBLIKA 1918–2018 bo z dramskim baletom Doktor Živago v koreografiji Jiříja Bubenička na Razstavišču v Brnu nastopil tudi ljubljanski baletni ansambel SNG Opera in balet

Narodni gledališki balet Brno, ki vodi aktivnosti na mednarodnem plesnem festivalu, je v goste poleg drugih plesnih gledališč povabil tudi SNG Opera in balet Ljubljana. Na Razstavišču v Brnu se bo 6. junija ob 19. uri ljubljanski balet predstavil z enim najuspešnejših dramskih baletov v zadnjem obdobju Doktor Živago, ki sta ga na povabilo aktualne umetniške vodje Sanje Nešković Peršin premierno na ljubljanski oder po istoimenskem Pasternakovem romanu postavila češka koreografa brata Bubeniček aprila 2016.

Doktor Živago je ena od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti. Osebna in filozofska pripoved poleg ljubezni med Laro in Jurijem govori tudi o vidikih sistema in vplivih revolucije na razvrednotenje posameznika, kar v času nastanka romana ni ugajalo oblastem Sovjetske zveze.

V glavnih vlogah bosta plesala solista Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag, glasbo Šostakoviča, Rahmaninova, Šnitkeja, Vasksa in Mjaskovskega pa bo v živo izvajal orkester Brnske filharmonije pod taktirko dirigentke Žive Ploj Peršuh.

Sicer pa program plesnega festivala do 17. junija ponuja odlične naslove v koreografijah velikih evropskih in svetovnih ustvarjalcev. Več informacij o festivalskem dogajanju je na spletni strani: http://www.dancebrno.cz/cz/program/doctor-zhivago.