Poklon baritonistu ljubljanske Opere Slavku Savinšku

Z Rossinijevo opero Pepelka se bo SNG Opera in balet Ljubljana v soboto, 26. maja, ob 19.30 poklonila priznanemu solistu, baritonistu Slavku Savinšku za četrt stoletja umetniškega ustvarjanja.

Baritonist Slavko Savinšek, rojen v Beogradu, je petje študiral na Akademiji za umetnost v Novem Sadu v razredu profesorice Biserke Cvejić, po prihodu v Ljubljano pa se je izpopolnjeval pri Kseniji Vidali Žebre.

Na odru ljubljanske Opere je debitiral z vlogo Lescauta v operi Manon. Od leta 1996, ko se je v SNG Opera in balet Ljubljana zaposlil kot solist, je ustvaril še veliko nosilnih baritonskih vlog. Poleg aktualnih repertoarnih predstav gledališča, v katerih nastopa kot Figaro v Seviljskem brivcu, Morales v Carmen, grof Almaviva v Figarovi svatbi, Chansonette v Gorenjskem slavčku ter kot Avenant v Glassovi operi Lepotica in zver, je poustvaril še druge vloge, kot so Marcel in Schaunard (La bohème), grof Nevers (Hugenoti), kraljevič Ivan (Nesmrtni Kaščej), Ravnatelj gledališča (Tejrezijeve dojke), Leander (Zaljubljen v tri oranže), Emanuel Schikaneder (Gledališki direktor), dr. Falke in Orlovski (Netopir), Robert (Jolanta), Silvano (Ples v maskah), Homonay (Cigan baron), Cascada (Vesela vdova) … Kot solist veliko nastopa tudi na koncertih.