Ljubljanski balet s predstavo 5 tangov/Kaktusi gostuje v Kosovelovem domu v Sežani

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana se bo v sredo, 30. maja, ob 20. uri s temperamentnim plesnim dvojcem 5 tangov in Ekmanovimi Kaktusi predstavil kraškemu občinstvu v sežanskem Kosovelovem domu.

Kaktuse režiserja in koreografa Alexandra Ekmana je SNG Opera in balet Ljubljana skupaj s predstavo Meso srca koreografov Hribarjeve in Luštka premierno uprizorila oktobra 2015 in tako navdušila občinstvo, da si jo je zaželelo tudi vodstvo Kosovelovega doma v Sežani in ljubljanski Balet povabilo v goste. Da bi občinstvu na Krasu prinesli še nekoliko bolj temperamentne ritme, je umetniška vodja nacionalnega baleta Sanja Nešković Peršin Kaktusom dodala še Pet tangov za sedem parov iz leta 1977, ki je po svetu največkrat izvedena mojstrovina Hansa van Manena, ki je del železnega repertoarja vseh večjih baletnih ansamblov. Koreograf si je privoščil prestop z visokih pet plesnih čevljev v klasične baletne copate. Španske prvine, skrite v tangu Astorja Piazzolle, je združil s plesom na konicah prstov, plesalce pa zavezal presenetljivemu ritmu in čustvom, ki ob zvokih glasbe privrejo na plan.

V predstavi Kaktusi pa se Ekman opira na tisto, kar ga je najbolj zaznamovalo, na čisti sodobni ples. Predstava je radostna in poznavalska parodija največjih ekscesov te oblike umetnosti, hkrati pa tudi prisrčna, ostra in zelo smešna dekonstrukcija izumetničenosti plesa. Plesalci, ujetniki predimenzionirane igralne plošče za scrabble, tečejo, padajo, se zvijajo in poskušajo ubežati nevidnim okovom. Toda vsak od njih si mora zagotoviti svoj kaktus.

Vstopnice za ogled plesnega dvojca 5 tangov/Kaktusi so na voljo pri blagajni Kosovelovega doma v Sežani in prek spleta www.kosovelovdom.kupikarto.si.