Slovo kostumografinje Alenke Bartl (1930–2018)

Umrla je Alenka Bartl Prevoršek, ena najpomembnejših slovenskih gledaliških in filmskih kostumografk. Zasnovala je več kot 500 gledaliških kostumografij, sodelovala pri 40 filmskih in televizijskih produkcijah ter postavila temelje slovenske katedre za kostumografijo.

Po končanem študiju na akademiji v Beogradu se je posvetila profesionalnemu delu v Ljubljani. S svojim neprecenljivim kostumografskim opusom je ena od utemeljiteljic te stroke pri nas in ena njenih glavnih nosilk. Delala je v večini slovenskih gledališč ter sodelovala z vsemi slovenskimi gledališkimi in filmskimi režiserji. Prejela je zlato medaljo na svetovni razstavi kostumografije na praškem kvadrienalu, razstavljala pa je tudi v Tokiu in Šanghaju. Večkrat je bila nagrajena na Borštnikovem srečanju in Sterijinem pozorju, dvakrat je osvojila zlato puljsko areno, prejela je nagrado Prešernovega sklada (1972) in Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1989) ter leta 2012 tudi Badjurovo nagrado za življenjski opus. Leta 2017 ji je predsednik republike podelil red za zasluge.

Sodelovanje Alenke Bartl s SNG Opera in balet Ljubljana je trajalo več desetletij. Na našem odru je pod njenim izbrušenim očesom nastalo več kot 100 opernih in baletnih kostumografij – od Gluckove Ifigenije na Tavridi v sezoni 1953/54 do zadnje, operete Netopir (2013/2014).

Ohranili jo bomo v lepem spominu!