Ljubljanski balet s predstavo Labodje jezero gostuje v Mestnem gledališču v Celovcu

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo med 11. in 25. januarjem s predstavo Labodje jezero skladatelja Čajkovskega gostoval v Mestnem gledališču v Celovcu (Stadttheater Klagenfurt). Slovenski baletniki bodo z orkestrom celovškega gledališča v sklopu abonmaja odplesali deset predstav, premierno se bodo občinstvu predstavili 11. januarja ob 19.30.

Labodje jezero, ki je premiero na ljubljanskem odru doživelo aprila 2015, je svetovna uspešnica med klasičnimi baletnimi predstavami. Za ljubljanski baletni ansambel je koreografijo po L. Ivanovu in M. Petipaju postavila nekdanja primabalerina hamburškega in Bejartovega baleta Lynne Charles.

Vodstvo Mestnega gledališča Celovec je prepoznalo pretencioznost in plesno dovršenost ljubljanskega ansambla v koreografsko zelo zahtevnem Labodjem jezeru, da so si želeli predstavo umestiti v redni abonmajski program in jo ponuditi tudi svojemu občinstvu.

V tej zgodbi se nenavaden razpon med čustveno in psihološko izraznostjo, prehajanje iz mitskega v realno ter kontrast med človeškim in duhovnim svetom – motivi, ki jim zvesto sledimo že vse od premiere – zlivajo z opojno romantično partituro in nežno plesno zgodbo. »Vloga belega in črnega laboda je za balerino najtežja klasična vloga, saj sebe izrazimo v dveh popolnoma različnih značajih. Lik belega in črnega laboda je sam po sebi zelo tehnično zahteven in pri vsem tem je prav tako igralski prikaz vloge enakovreden tehniki. Iz ranljivega, nežnega in nedolžnega belega laboda, ki publiki nariše solze na obrazu, se moram v tretjem dejanju preobraziti v zapeljivo in spletkarsko črno labodko, ki mora tako kot princa začarati in zapeljati tudi vse prisotne na odru in v dvorani,« je povedala perspektivna mlada balerina Nina Noč, ki bo plesala v nosilni vlogi Odette in Odile, bolj znani kot beli in črni labod, v spremstvu princa Kente Yamamota na premieri 11. januarja.