Ljubljanska Opera je s predstavo Katja Kabanova v Franciji navdušila občinstvo in kritike

Objavljamo prevedeno kritiko, ki je dosegla tudi češko občinstvo in je bila objavljena na spletnem portalu OperaPlus

Katja Kabanova v Nancyju in Rennesu

Katja Kabanova v mednarodnem merilu počasi izpodriva Jenufo kot doslej najpogosteje uprizarjano Janáčkovo opero. Jenufa je inscenacijsko kot tudi vsebinsko močno vezana na etnografsko izročilo. Po drugi strani pa svetovna predloga Katje Kabanove po drami Nevihta A. N. Ostrovskega ali eksistencialna veličina Čapkove Zadeve Makropulos prinašata na svetovne operne odre absolutno brezčasno, nadnacionalno in univerzalno tematiko. Opera Katja Kabanova tokrat na francoskih odrih doživlja dvojno uspešno izvedbo.

Koprodukcijska uprizoritev Janáčkove opere Katja Kabanova, ki je nastala v sodelovanju z ljubljanskim opernim ansamblom in Opéro de Rennes, je v teh dneh na programu v Rennesu. Češki dirigent Jaroslav Kyzlink je bil glasbeni vodja produkcije, flamski režiser Frank Van Laecke je ustvaril poetično režijo s historično kostumografijo Belinde Radulović na efektno enostavni sceni Philippa Miescha, ki deluje na simbolnih nivojih. Režija kot celotna vizualna podoba postavitve izrazito tematizira vodo kot element v smislu rojstva kot tudi uničujočega toka, ki prinaša in odnaša čustva. Produkcija, ki je nastala v češkem izvirniku, je skoraj izključno zasedena s slovenskimi pevci.

Naslovno vlogo je podala vodilna solistka ljubljanske Opere Martina Zadro. Na domačem odru je oblikovala vrsto raznovrstnih vlog od koloraturnega soprana (Gilda, Donna Anna, Rozalinda) do mlado dramskih in lirsko-dramskih vlog (Micaela, Mimi, Desdemona). Njena interpretacija Violette Valéry v Verdijevi Traviati je bila prav tako zelo uspešna.

Mezzosopranistka Vlatka Oršanić je Kabanica, iskan tenor Aljaž Farasin je bil Boris, mezzosopranistka Irena Parlov je bila mladostna Varvara. Plesalka Urša Vidmar je gibalna dvojnica nesrečne Katje. V Rennesu je igral Orchestre Symphonique de Bretagne in pel tamkajšnji operni zbor. Štiri predstave so bile na tamkajšnjem odru od 5. do 11. februarja.

https://operaplus.cz/janacek-dobyva-francii-kata-kabanova-nancy-rennes-zapisnik-zmizeleho-lyonu/